Koç Holding, Entek’le Ege’de enerjide büyüyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Koç Holding’in enerjideki amiral gemisi Entek, Türkiye’nin farklı coğrafyalarında faaliyet gösteriyor. 11 santrali bulunan Entek, şimdi de bu ağa Esinti Enerji’yi de ekledi. Geçtiğimiz hafta bu konuyla ilgili haberi, ilk kez DÜNYA Gazetesi duyurmuştu.

Haberimizde Entek’in Ege’de elektrik üretimi yapan Esinti Enerji’yi alacağını sizlerle paylaşmıştık. İşte o satış sürecine resmi onaylar verildi ve Koç Holding’in şirketi Entek, Balıkesir’de rüzgâr santral yatırımları bulunan Esinti Enerji’nin ağırlık hisselerini devraldı.

55 MW’lık rüzgar santrali bulunuyor

2007 yılında 20 milyon TL sermaye ile kurulan, şu anda bu miktarı 34 milyon TL’ye çıkaran Esinti Enerji, 3 ortaklı bir yapıda faaliyet gösteriyor. Her biri farklı sektörlerde hizmet veren Karahallılar, Kula ve Bekki Grupları ortaklığında kurulan Esinti Enerji’nin İzmir’de Kınık Rüzgâr Enerji Santrali bulunuyor. 2016’da üretime başlayan bu santralin üretim kapasitesi ise 54 MW.

Entek’in 4 farklı şirketi var

 1995 yılında kurulan Entek Elektrik, Koç Holding’in iştiraklerinden TÜPRAŞ, OPET gibi enerjinin fosile dönük yönünden değil, genel olarak yenilenebilir tarafına yaptığı yatırımlarla biliniyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ömer Koç’un, Başkan Vekilliğini ise Ali Koç’un üstlendiği Entek içinde ise 4 farklı şirket bulunuyor. Eltek Elektrik, toptan alım satım faaliyeti gösteriyor. İkinci şirket olan Menzelet Kılavuzlu Elektrik Üretimi A.Ş, 2017 yılında özelleştirilen 178 MW’lık Kahmaranmaraş’taki Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri’ni yönetiyor.

Üçüncü şirket olan Süloğlu Elektrik, Edirne’deki 66 MW’lık kurulu güce sahip rüzgâr enerji santralini (RES), dördüncüsü ise Edirne’de kurulu Süloğlu RES’in yatırımını üstlenen Enspire Enerji Yatırımları ve Hizmetleri A.Ş. Entek’in bünyesinde Karaman’dan Samsun’a toplam 3 bölgede 8 hidroelektrik santrali, 1’er adet RES ve doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. Toplamda 11 santrali yöneten Entek Elektrik, bunlara yenilerini eklemek için görüşmelere başladı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar