Kuveytli NBK’dan gayrimenkule 150 milyon dolarlık fon

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Gayrimenkul sektöründe son 2 yılda yaşanan durgunluk inşaatçıları farklı alanlara yönlendiriyor. Enerjinin bir dönem rüzgarına kapılan müteahhitler rotasını öğrenci evleri ve yurtlarına, eğitim kurumlarına, hastane inşaatlarına yönlendiriyor. Hal böyle olunca yabancı fonlar da gayrimenkulün bu alanına yoğunlaşıyor.

İşte bunlardan biri Türkiye’de uzun zamandır yatırımları bulnan NBK Capital Partners. Kuveyt merkezli yatırım fonu NBK, alnternatif yatırımcılarla birlikte topladığı 75 milyon dolarlık fonu 150 milyon dolara çıkardı. Bu 150 milyon dolarlık fon türkiye ve MENA yani Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesi ülkelerine odaklanacak.

75 milyon dolar olarak planlanan ve 150 milyon dolarla kapan fon, gayrimenkul odaklı olacak. NBK Capital Partners Real Estate Fund I adıyla kurulan bu fona ek yatırım yapanlar ise emeklilik fonları, bölgesel finans kurumları ve milyoner-milyarder işadamlarının üyesi olduğu aileler.

İnşaatın sağlık ve eğitimine odaklanacak

Türkiye ve MENA coğrafyasını odaklayan NBK Capital Partners Real Estate Fund I, sağlık, eğitim gibi kurumlara para ayıracak. Yani bir anlamda sağlık-eğitimin gayrimenkul tarafıyla ilgilenecek. Daha önce NBK, Birleşik Arap Emirlikleri’nde benzer bir yatırım yapmıştı. Dubai’de K-12 adlı eğitim kurumuna 95 milyon dolarlık fon ayırmıştı.

Turkish Bank ile girdi Yatsan’ı satın aldı

Fon, Türkiye'de en fazla şirkette hisseleri bulunan Kuveyt'in en büyük bankalarından National Bank of Kuwait’e (NBK) ait. Hatırlanacağı üzere 2007'de Turkish Bank'ın yüzde 40'ını 160 milyon dolara alarak Türkiye'ye adım atan NBK, ardından Yudum Gıda, Kılıç Deniz, Dünya Göz Hastaneleri'nden hisse almıştı.

2012’de Dem İlaç'ı alan NBK Capital, aynı yılın temmuz ayında evcil havyan pazarına yönelik çalışan Bavet Kimya'nın yüzde 50 hissesini bünyesine katmıştı. NBK, 2016’da da Yatsan’dan hisse almıştı.

***

Dubaili Abraaj, Kayserili Biletall’a yatırımı yaptı

Yaklaşık 13,6 milyar dolarlık fonu yöneten Abraaj Group, Anodolu’nun ilk teknoloji yatırımını Biletall.com’a yaptı. İlk kez Dünya Gazetesi’nin 31 Ekim 2017’de duyurduğu haberin ardından Dubaili fon, Kayseri merkezli şirkete yatrımını gerçekleştirdi. 2006’da online şehirlerarası otobüs biletleri satarak Türkiye’nin önde gelen bilet satış platformu olan Biletall, şimdilerde 200 otobüs firması, 500 yerli ve yabancı havayolu şirketi ve feribot ile tren biletlerini tek potada kullanıcılarıyla buluşturuyor. Online ve geleneksel seyahat acentesi satış kanalları sayesinde Biletall, 2016 ve 2017 yılları arasında bilet satışlarında yüzde 42'lik bir artış elde etti. Biletall CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Çelik, "Anadolu merkezli bir firma olarak Anadolu’daki ilk teknoloji yatırımını almış olmaktan gurur duyuyoruz. Abraaj'ın Biletall için doğru ortak olduğuna inanıyoruz ve önümüzdeki dönemde Abraaj ekibi ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar