Mobilya sektöründe Kayseri'nin önü açık

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

 

Mobilya sektörü bu yılın sonunda 2.5 milyar dolar, 2014 yılında 3 milyar dolar ihracat hedeflerken 2023 yılında 6 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledi. Dünya mobilya ihracatında Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alırken 2023 yılında ilk beşi hedefliyor. Mobilya ithalat rakamlarına bakıldığında ise yıllık 1 milyar doların altında seyrettiğini görüyoruz. Bu veri de sektörünün önemini daha artırıyor.

Ülkemizde mobilyada söz sahibi kentler; Kayseri, Bursa, Ankara, İzmir ve Adana. Diğer kentlerde çok yoğun olmasa da üretim yapıldığını söylemek mümkün. Özellikle Kayseri'de mobilya sektöründe ciddi bir kümelenme örneği sergileniyor. Mobilya denildiğinde ilk akla gelen İstikbal, Bellona, Mondi, Kilim, İpek, Aldora, Serhat gibi çok sayıda önemli marka Kayseri'de üretim gerçekleştiriyor.

Kayseri'de küçüklü büyüklü 750'e yakın mobilya üreten firma var. Türkiye mobilya üretimin yüzde 30'u , ihracatının ise yüzde 20'si  Kayseri'den yapılıyor. Türkiye'de üretilen yatakların ve oturma gruplarının yarısı da kentte üretiliyor.

Geçmiş yıllarda Ar-Ge yatırımlarına ayrılan bütçeler, fuar-tanıtım harcamaları gereksiz olarak görülürmüş. İç ve dış satışlarda yıllarca hep iyi yönde gidince firmaların çoğu kendini yenilmekte geri kalmış. Ancak son yıllarda mobilya sektöründe rekabet iyice kızıştı. Tasarım yapabilen, model geliştirebilen, fuarlara katılabilen, ihracat kabiliyeti olan, yazılı ve görsel yayın organlarını iyi kullanabilen, kalite ve fiyat politikasını iyi ayarlayabilen firmalar güçlerine güç katarken yıllardır geçmişi olan çoğu firma ya unutuldu ya mütavazi şekilde üretimlerine devam ediyor.

Son dönemlerde Kayseri mobilya sektörünü özellikle Bursa-İnegöl  mobilyasının zorladığı söyleniyor. Mobilya firmalarımız ile sık sık konuşuyoruz bu konuyu. İnegöl firmalarının dünyadaki yenilikleri, teknolojiyi daha fazla takip ettikleri, Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla önem verdikleri, fuar katılım ve sektörel organizasyonlara daha fazla özen gösterdikleri anlatılır. Tabi bunlar sektör için ülke için güzel gelişmeler. Bursa-İnegöl'de mobilya sektörünün gelişmesi Kayseri mobilya sektörünü geliştirir.  Kayseri'nin değişimi Bursa'yı etkiler. Sonuç itibariyle rekabet iyidir, kaliteyi artırır, firmaları geliştirir ülke kazanır. Ancak şu bilgileri vermekte fayda var. Kayseri mobilya sektöründeki firmaların ölçeği daha büyük. Özel tasarım ürünler yapılıyor ancak daha çok seri üretim gerçekleştiriliyor. Ülke mobilya sektöründe en fazla marka yaratan kent halen Kayseri. Yukarda değindiğim

ülke üretim  ve  ihracat rakamlarındaki yeri nedeniyle Kayseri sektörde ağırlıklı bir konuma sahip.

Kentte mobilya sektörünün sorunlarına çözüm bulmak için çalışan bir çok kurum var ve sektörün gelişimi için güzel projeler geliştiriliyor. Kısaca Kayseri mobilya sektörünün önü açık.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024