Neydi Iago'yu da Othello'yu da yok eden?

İzel BATU
İzel BATU Farklı Bak Farklı Gör izel.batu@dunya.com

Nedir son derece yetenekli bir yöneticiyi yok edebilecek potansiyele sahip olan etkenler? En yakınındaki adamına güvenmesi mi? Önsezilerini yitirmesi mi? Kulağına fısıldanan, üstü kapalı imalara kapılıp gitmesi mi? Yoksa son derece keskin duyguların esiri olup sağduyusunu yitirmesi mi?

Nedir son derece zeki bir insanı yok edebilecek potansiyele sahip olan etkenler? Hırs mı, tutku mu? İstediğini elde edemediğinde ortaya çıkan hiç bir şeyi, hiç kimseyi gözü görmeyen öfke mi? Parlak zekanın, entrika kıvrımlarında hiç edilmesi mi?

Nedir onları ve etraflarındaki dürüst insanları yok eden etkenler?

Rönesans döneminin psikoloğu; Shakespeare

Adeta Rönesans döneminin psikoloğu olan Shakespare, oyunlarının bir çoğunda aslında bu soruları canlandırıyor okuyanların ya da izleyenlerin zihninde. Anımsamak isteyenler için Othello'nun konusu kısaca şöyle: Osmanlı donanması Kıbrıs'a doğru yol alırken, Venedik'te, komutan Othello bir aristokrat kızı ile gizlice evlenir. Evliliği kızın babası onaylamaz çünkü Othello siyahidir. Askeri zekası ve cesaretini Venedik'in hizmetine veren Othello, Osmanlı donanmasını püskürtmek için Kıbrıs'a gönderilir. Savaşta yaman bir komutan olan Othello, en güvendiği 'dürüst’ İago'nun eşine attığı iftiraya aldanmaktan uzak duramaz. Eşi Desdemona'nın onu aldattığı fikri beynini kemirir. Othello, savaşta yenilmeyendir ama kıskançlık ve öfkesine yenilir, İago'nun tuzağına düşer ve karısının infazına karar verir. İnsanları amacına ulaşmak için ustaca kullanan İago, hedefine ulaştığını sandığı an aslında ihtirasının kurbanı olmuştur. Son derece kontrollü ve gücü ve yeteneğinden emin bir subay olan Othello, terfisini yapmadığı genç bir subay olan İago tarafından ihanete uğrar. Iago, pratik deneyime, kıdeme sahip olduğunun farkındadır. Ancak Othello onun yerine deneyimi olmayan ama teorisyen olan Cassio'yu seçmiştir.

Klasiklerden Liderlik Dersleri

John Clemens ve Douglas Mayer “Klasiklerden Liderlik Dersleri” isimli kitaplarında şöyle diyorlar: "Iago, patronunun güvenini elde etmesiyle birlikte bir zamanlar uyanık, kararlı ve başarılı olan Othello'yu patolojik ölçüde kıskanç bir katile çevirir. Othello, sezgilerine güvenmek yerine, onlara sırt çevirir ve Iago'nun onunla istediği gibi oynamasına izin verir. Othello, Iago tarafından usta oyunlarla yönetildiğinden liderlik yeteneği yok olur."

Bir yöneticinin sahip olması gereken en önemli özelliğin önsezi ile harmanlanmış koşulları değerlendirebilme yeteneği olduğu unutulmamalı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar