Rusya'da mağaza hırsızlarının çoğunluğu sarhoşlar

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Mağazalardan yapılan hırsızlıklar, tüm dünyada işletmeciler için adeta bir kabus. Her ülkede ne kadar önlem alınırsa alınsın, yine de bu olayların önüne geçilemiyor, belki biraz daha hırsızlık olayı azalıyor. Rusya'da 64 bin mağaza ve dükkanda yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Tabii bu sonuçlar ülkeden ülkeye değişebilir, ama buranın özel bir konumu hemen dikkat çekiyor.

Rus mağazalarından hırsızlık olaylarının büyük çoğunluğunu erkeklerin yaptığı tespit edilmiş. Bu kişilerin ise yaşları 18 ile 35 arasında değiştiği sonucuna ulaşılmış. İşte bu suçu işleyenlerin yaklaşık yüzde 30'u, fiil sırasında sarhoş olanlar. Mağazadan veya dükkandan bir şey çalanın ise, bu fiili ilk kez yapmadığı, bunu adeta adet edindiği ve önceden de bu tür olaylara karıştığı belirlenmiş. Hırsızların büyük çoğunluğunun düzenli bir geliri ve işi yok. Bu da dikkat çeken önemli bir başka nokta. Sarhoş iken, hırsızlık fiilini işleyenlerin önemli bir kısmının ayık iken de benzeri olaylara yönelmiş olduğu da bir başka dikkat çekici nokta.

Rus ve mağaza ve dükkanlardan en çok çalınan ürünler ise, alınması ve saklanması kolay olan ürünler. Bunların ilk sırasını içkiler oluşturuyor. İçkileri ise, sırasıyla, çikolata, parfüm ve deodorant oluşturuyor. Ortalama çalınan ürün bedeli ise 1000 ruble, yani yaklaşık 15 dolar tutarında oluyor. Tanıdığım ve Moskova'da çok büyük bir mağazanın genel müdürü olan bir Bulgar, kendi yöneticisi olduğu mağazanın yılda hırsızlıklar nedeniyle yaklaşık 1 milyon dolarlık kayba uğradığını söylemişti. Müdür, her türlü önlemin alınmış olmasına karşılık, yine de bu olayların önüne geçemediklerini ve zararı sineye çekmek zorunda olduklarını vurgulamıştı.

Söz konusu olaylarda, kameraların nerede olduğunu tespit edenlerin, bunlara yakalanmadan, suçu işledikleri ve bu nedenle de çoğu olayın açığa çıkarılamadığına dikkat çeken Bulgar Genel Müdür vasili Sanilov, 'Biz kimi çalışanlarımızın da suçlularla işbirliği içinde olduğunu tahmin ediyoruz, ancak yakalayamıyoruz' şeklinde yakınmıştı.

Rusya'da kimi mağazalar, önlem olarak, alışveriş yapıp mağazadan alış veriş arabalarıyla, kapı önünde durdurarak, sepetteki fişleri, ve faturaları teker teker karşılaştırıyor ve kontrol ediyorlar.Böylelikle, fişte kayıtlı olmayan malları tespit etmeye çalışarak, hırsızlıkları önlemeye çalışıyorlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar