Şeker’de keyifler yerinde ancak…

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

2012 yılının Ocak ayında konuştuğum Kayseri Şeker’in o zamanki Yönetim Kurulu Başkanı şimdi Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay,  "Şeytan taşlamaktan tavafa vakit kalmıyor" demişti.  Geçenlerde ziyaretine gittiğimde Akay’a “Halen şeytan taşlıyor musunuz” diye sordum. Ara ara geçmiş döneme ait sıkıntıların karşılarına çıktığını ancak o ilk dönemdeki  kaos, kargaşa ve 'yarın batar mıyız' endişesinin tamamen ortadan kalktığını söyledi. Artık kendilerini daha güçlü hissettiklerini  ve hedefe odaklandıklarını söyledi. 

Bilmeyenler için Kayseri Şeker’deki durumu kısaca aktarmakta fayda var. 2010 yılı sonunda  fabrikada yolsuzluk operasyonu yapıldı. Uzun süre ülke gündemini meşgul eden  olay Kayseri’nin imajını ve  ekonomisini olumsuz etkiledi. Şeker Fabrikası’nın başta yönetim kurulu başkanı olmak üzere bir çok çalışanı ile birlikte Kayseri'de çok sayıda kişi tutuklandı. 2011 yılı başında Gıda,Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı  Türkiye için büyük öneme sahip fabrikanın yönetimine  el atarak kayyum heyeti atadı, sonrasında da işler yavaş yavaş düzelmeye başladı.   

Mehmet Ağa’nın bakkal dükkanın devralınan Şeker Fabrikası’ndan daha kurumsal yönetildiğini, bundan dolayı başlangıçta epeyce zorlandıklarını aktaran Başkan Akay, kısa sürede oluşturdukları kurumsal yapı sayesinde hiçbir bir bankanın kendilerine  yardımcı olmak istemezken şimdilerde  özel tekliflerle geldiklerini ifade etti. Akay, o dönem alınan 450 milyon TL’lik kredinin 237 milyon TL’lik bir kısmının kaldığını ve borcun 2015 sonunda  tamamen kapanmasını  planladıklarına söyledi. 

Geleceğe güvenle bakabilmek ve işlerinde hedef büyütmek istediklerini ifade eden Akay, sektörle ilgili bazı kaygılarının olduğunu da dile getirdi. 2017 yılında Avrupa’da şeker ticaretinin serbest bırakılmasının Türkiye’deki şeker fabrikalarının kapısına kilit vurulması anlamına geldiğini ifade eden Başkan Akay,  şeker sektörüne yönelik rekabeti güçlendirecek yollara başvurularak köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Kayseri Şeker Fabrikası ülkemizin önemli bir fabrikasıdır, bu nedenle buradan yükselen sese kulak vermekte fayda var diyoruz. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024