Seyrani'nin toprakları üniversite bekliyor

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemiz kültür ve sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmış Mehmet Seyrani'nin doğduğu topraklar, onun anısını kalbinde saklıyor. Kayseri iline bağlı ve ondan sonraki en büyük nüfusa sahip Develi, şu sıralar bir üniversiteye sahip olmanın mücadelesini veriyor.

Bir dönem, ilçenin 21 aydan fazla belediye başkanlığını da yapmış olan Eczacı Haluk Yalçın'ın, bir grup gönüllü ile başlattıkları eğitim seferberliği sonucu yüz binlerce metre kare arazi, üniversite için alınmış. Halen bünyesinde bir de 4 yıllık ziraat fakültesi barındıran Develi, buna eklenecek bir kaç fakülte ile adının da tercihen Seyrani olacak üniversite için çabalarını yılmadan devam ettiriyorlar.

Erciyes dağının eteklerine yaslanmış, bu güzel kentin tarihi Karamanoğulları'na kadar iniyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde 1474 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na katılan o zamanki adıyla Everek (Develi), bugün keşfedilmemiş bir kültü hazinesini bağrında saklıyor. Sitti Siva, camii, bu örneklerden sade biri. Sitti, yerel dilde babanın halası için kullanılan çok güzel bir kelime.

Denizden yüksekliği 1150 metre olan ve yüz ölçümü 2 bin kilometre kareye yaklaşan Develi, ne yazık ki son yıllarda (son 15 yılda) acımasızca ve geri dönülemeyecek bir tahribata uğramış.

Hele hele, TOKİ denilen kuruluşun, buraya ayak basmak üzere oluşu, insanı doğal olarak da Develi halkını derin derin düşündürüyor.

Verimli ovanın binalarla doldurulması, aşırı göç alması Develiye çok pahalıya mal olan bir gelişme. Kentin tarihi mahalleleri ile o dönemlerin taş evleri, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle, adeta yok olmak üzere.

Turizm yanında, doğal besin kaynakları deposu olma yanında, hayvancılığa çok elverişli olan Develi, Kayseri'ye sadece 45 kilometre uzaklıkta. Adana'ya 3 saat mesafede olan Develi, ülkemizin kuş cenneti Sultan Sazlığı'na da bir taş atımı mesafede.

Ulaşımın son derece kolay olduğu bu değerli kentimiz, Develi yaz, doğa ve kayak turizminin de merkezinde yer alıyor.

Ülkemizde ne kadar saklı hazine bulunduğunu yerinde görüp, şahit olmak için, Aşık Seyrani'nin doğduğu topraklar olan kayseri Develi'ye bir uzanmak yeter...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar