Ülker, ABD'li Kellogg's ile ortaklığını bitiriyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Son dönemin adından en fazla söz ettiren iki şirketi Doğuş ve Yıldız Holding'ten peşpeşe satış haberi geldi. Geçtiğimiz gün ilk kez DÜNYA Gazetesi'nden duyurduğumuz haberde Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk'in 2016'da 180 milyon euroya satın aldığı İspanya'nın başkenti Madrid'teki oteli Magna Villa'yı Meksikalı RLH Properties'e 210 milyon euroya satış için masada olduğunu yazmıştık. O haberin ardından bu kez Yıldız Holding ile ilgili bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yıldız Holding, 2005 yılında ortaklık kurduğu ABD'li gıda markası Kellogg's'un sahibi Kellogg Company ile ortaklığını sona erdiriyor. Yıldız Holding'in hissesini ABD'li ortak devralacak. Böylece Kellogg Med Gıda'nın tamamı ABD'li şirkete geçecek.

Pendik'teki tesis 9.300 ton kapasiteli

Ülker Ailesi ve ABD'li Kellogg arasındaki üretimle başlayan işbirliği hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor. 13 yıl önce iki dev bir araya gelerek yüzde 50'şerlik hisse yapısıyla Kellogg Med Gıda şirketini kurmuştu. 2005'teki anlaşmada ilk aşamada 12-13 milyon euroluk yatırım yapılacağı, ardından bu miktar artırılacağı açıklanmıştı. Kellogg ve Yıldız'ın kurduğu Kellogg Med Gıda, 31.2 milyon lira sermayeye sahip. 9 bin 300 ton kapasiteye sahip Pendik'teki tesiste 43 çeşit ürün üretiliyor. ABD'li şirketle üretimde hisse devri olsa da Yıldız Holding'in satış, dağıtım ve tedarik birlikteliği devam edecek. Hatırlanacağı üzere Yıldız Holding, 2014'te de Hero Gıda'daki yüzde 50 hissesini şirketin diğer ortağı Hero AG'ye devretmek için anlaşma imzalamıştı.


***

Azure, Türkiye'nin en büyük sanal yapı marketini kuruyor

Türk iş dünyasında son günlerde en fazla konuşulan konulardan birisi, faizlerin artmasıyla birlikte yatırımlardan uzaklaşarak, paradan para kazanma isteği olduğunu, ancak, Türkiye'nin en fazla bu dönemde yatırımlara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Azure Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, " Uluslararası bir şirket olarak, yurtdışındaki yatırımlarımızın yanı sıra Türkiye'deki yatırımlarımızı iki katına çıkartıyoruz. Azure Grup olarak, paradan para kazanmayı değil, elimizi taşın altına koyarak ihracat, sanayi ve inşaat sektörlerini destekleyecek yatırımlar yapmayı tercih ettik" dedi.

Ortadoğu ülkelerinde, özellikle uluslararası lojistik ve tedarik alanında uzun yıllardır faaliyette bulunduklarını belirten Gül, "Azure, küresel lojistik devlerinin girmediği bölgelerde faaliyet göstermekte. Suriye, Irak, Afganistan gibi zor coğrafyaların yanı sıra Katar, Rusya gibi ikili ticaretin olumlu geliştiği ülkelerde büyümeye devam etmekte" diye konuştu. Gül, şu bilgileri verdi: "İki aşamalı bir planı devreye almış bulunuyoruz. İlk yatırım sürecimiz Türkiye ile ilgili. Suriye, Katar ve Irak'ta 4 olan yapı marketi şubemizi, Türkiye'de de yeni nesil sanal yapı market olarak hizmete açıyoruz. Bu proje, en büyük ihracat odaklı yapı market projesidir. Bunun yanı sıra, Özbekistan ve Kazakistan'da 103 milyon dolarlık iki farklı iş üstlenmiş Türk firması olarak, hedefimiz bu rakamları iki katına çıkarmak ve 60 ülkeye yayılmak."

"Bankaların desteğine ihtiyacımız var"

Gül, dalgalanmaların yaşandığı şu günlerde küçülmeye giden yatırımcıların, girişime odaklanması gerektiğini savunuyor. Bunun da desteklenmesi gerektiğini anlatan Gül, bankaların uyguladığı yüksek faiz politikaları ticari gelişmenin önünü kesiyor. Finans kuruluşları daha destekleyici bir yaklaşıma girmeli, projelerimizi buna göre değerlendirmeli" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar