Yeni vergiler ‘ders’ veriyor…

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com

Yeni vergilerle çoğunluğa ‘ders’ veriliyor…

Yüksek faizle kredi kullanıp yatırımını eve, arabaya yapana “Karşılığını öde” deniyor…

Üretim için yatırım yapandan ‘verimlilik’ isteniyor…

Aşırı tüketime yönelip, ayağını yorganına göre uzatmayan vatandaşa, “Hesabını iyi yap!’ diye ‘ihtar’ çekiliyor…

Şans oyunlarından medet umanlara, “Hayali işlerle fazla uğraşma.” mesajı gönderiliyor…

Yüksek kazanç sağlayana, “Her şeyin bedeli var.” deniliyor…

Lojman, araba gibi işçi-memur arasındaki ayrımı artıran ve vatandaşı kamuda çalışmaya yönlendiren avantajları ortadan kaldıracak adımların atılacağını gösteriyor…

Servet sayılabilecek fiyatlar ödenerek alınan konutların sahiplerine hesap ödetilmiyor! Ama, düşük tasarrufuyla konut alanların yükselecek emlak vergilerine sınır getiriliyor…

★ ★ ★

Yani…

Vergi sistemi tüketerek değil, üreterek büyümeye kapı aralayacak…

Yatırımı mal ve hizmet üretimine yapmak yerine gayrimenkule, arabaya yapanlar artı maliyete katlanacak…

★ ★ ★

Ege ve Akdeniz bölgelerinde atıl durumdaki turizm alanları ve tesislerinin ekonomiye kazandırılacak olması, hem yeni kaynak, hem de yatırım artışı nedeniyle ekonomiye taze kan anlamına geliyor…

Belediye mücavir alanındaki tarımsal arazilerin, tarımsal amaçlı kullanılmak üzere satılacak olması da hem yeni kaynak, hem de üretim, yatırım artışı nedeniyle ekonomiye taze kan anlamına geliyor…

★ ★ ★

Şehir merkezinde, depreme dayanıklı olmayan, eskimiş yıpranmış lojmanların satılacak olması hem yeni kaynak, hem de memur- işçi arasındaki memur lehine olan farkın kapanması anlamına geliyor. İhale bedeli üzerinden konutta oturan kamu görevlisine satış yapılabilecek olması da kabul edilebilir bir durum.

Soru işareti 1:

Ancak, buradan elde edilecek gelirle yeni lojmanların yapılacak olması konusu soru işaretlerini artırıyor. Çalışmadan, iş yerine uğramadan, halk arasında ‘bankamatik’ diye nitelendirilen, on binlerce kamu personelinin soru işaretlerini artırdığı gibi…

Soru işareti 2:

Emlak vergisinde rayiç bedele sınırlama getirilmesi ise hem olumlu hem de olumsuz yönde etki edecek. Genel olarak bakıldığında belediyelerin rayiçlerine limit konulması insanların ödeyeceği vergi tutarını azaltır. Diğer yandan geçmişte dar gelirli grupların oturduğu ancak son dönem yatırımlarla lüks konutların yapıldığı alanlarda varlıklılar lehine daha yüksek avantaj sağlar. Münhasıran yeni yatırımlarla ortaya çıkan ve lüks kabul edilebilen mahallelere yönelik olarak ise varlıklılar lehine daha yüksek avantaj sağlar.

★ ★ ★

Orta Vadeli Program’ın temel senaryosuna bakarsak…

Büyümeyi sürükleyici politikalar, yurt içi tasarrufl ar, doğrudan yabancı sermaye yatırımı ve büyüme desteklerinden (ve ekonomi dönüşümünden) net faktör verimliliği artışı hedefl eniyor…

Faktör verimliliği son dönemde sürekli negatif seyrediyordu.

Stoklardaki erime ve kapasite kullanımında yüzde 80’e yaklaşılması nedeniyle makine-teçhizat yatırımlarında artış bekleniyor.

Emlak yatırımları da sürüyordu. Bu ikisinin yatırımlarda bir artış yaratacağı varsayılıyor.

Zira 2018 büyüme hedefine yatırım katkısının pozitif 1,5 olacağı varsayılıyor. Bu senaryo ve bileşenlere bakıldığında 2018’de Proje Bazlı Destek Sistemi’ne güvenildiği söylenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Vesile… 04 Mart 2024