Yerlileştirme sadece ithalatı önlemez…

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com

Son 3 ay içerisinde sohbet etme olanağı bulduğum tüm büyükelçiler, Türkiye ile ülkesi arasındaki ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, farklı alanlarda yapılacak yatırımların, ticaret hacmini en az iki kat artırabileceğinin altını çizdiler…
Hacmin 5-10 kat artabileceğini düşünenler de var…

Sağlık, enerji, tarım ve gıda sektörlerindeki teknolojik yatırımları ve inovatif ürünleri ise, ticaret artıracak öncelikli kalemler olarak sıraladılar…

* * *

Önceki gün sohbet ettiğim Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, “Hep birlikte çalışırsak 17 milyar dolarlara düşen ticaret hacmini 100 milyar dolarlara çıkarabiliriz.” demişti.

* * *

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybıha, “STA ile dış ticaretimizi orta vadede 20 milyar dolara çıkarabiliriz.” demişti.

* * *

Japonya Büyükelçisi Hiroshi Oka, Japon şirketlerinin daha önce Avrupa’ya yönelik üretim için Türkiye’yi tercih ederken artık diğer bölge ülkeleri için de tercih ettiğini belirtmiş, bu durumun ticareti de artıracağını vurgulamıştı…

* * *

Sri Lanka Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, Sri Lanka ve Türkiye’nin başta tarım ürünleri ve değerli taşlar olmak üzere birçok ürünün üretimi ve pazarlamasında birbirinin tamamlayıcısı olduğuna dikkat çekti ve imzalanacak STA ile ticaret hacminin 3 yılda ikiye katlanacağını söyledi…

* * *

İran Büyükelçi Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, halen 11 milyar dolar seviyesinde olan ticaretin arttırılması yönünde çaba gösterdiklerini, İran’da yapılacak Karma Ekonomik Komisyon toplantısında ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde adımlar atılacağının altını çizmişti…

* * *

Kazakistan Büyükelçisi Abzai Saparbekuly, “Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı ilişkilerimizi daha da geliştirecek”

* * *

Belarus Büyükelçisi Andrei Savinykh, “Rakip değiliz, birbirimizin tamamlayıcısıyız. Niteliklerimizi birleştirirsek, rakipsiz bir rüya takıma dönüşebiliriz…”

* * *

Ürdün Büyükelçisi Amjad Adaileh, “Yaşadığımız süreçte, Ürdün’ün stratejik konumunun, yaptığı STA’ların ve serbest bölgelerinin Türk firmaları için; Türk firmalarının deneyim ve tecrübesinin de Ürdün firmaları için ‘fırsat’ anlamına geldiğini bilmemiz gerekiyor…”

* * *

Macaristan Büyükelçisi Gábor Kiss’in, “Macar firmaları üçüncü ülkelere girmek için Türk ortak arıyor. Bu noktada da birbirimizin tamamlayıcısı olabiliriz.”

* * *

Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali D. Rajabiyon, “Altından pamuğa, enerjiden tekstile, tarımdan inşaata kadar birçok alanda Türkiye’nin deneyimleri, ortak işler ve birlikte gelişim için fırsatlar barındırıyor…”

* * *

Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza, “Kriz dönemlerinde dahi yıllık yüzde 8 ortalamayla büyüyoruz ve önümüzdeki 5 yıllık dönemde ciddi alt ve üstyapı projelerini hayata geçireceğiz. Türkiye’nin deneyimleri, Ruanda’nın potansiyeli var. Birlikte büyüyebiliriz.”

* * *

Irak Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, “Irak’tan Türkiye’ye petrol sevkıyatını artıracak anlaşmayı yılsonunda imzalarız. Türkiye’nin birçok alandaki tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Türk yatırımcılar Irak’a gelmeyi sürdürmeli. Başika Kampındaki Türk askerlerinin çekileceği taahhüdü dahi ticarette yeni rekorlar getirir.”

* * *

Yani…

Bugün 17 milyar dolarlık ticaret hacmine düştüğümüz Rusya ile hedef 100 milyar dolar…

Bugün 11 milyar dolarlık ticaret hacmine düştüğümüz İran ile hedef 100 milyar dolar…

Bugün 4 milyar doların altına düşen Kazakistan ile hedef 10 milyar dolar…

Bugün 7 milyar dolarlara düşen Irak ile hedef 20 milyar dolar…

4 milyarlarda dolaşan Ukrayna ile hedef 20 milyar dolar…

Liste uzuyor…

* * *

Ne yapmamız gerekiyor?

Örneğin, önceki gün Enerji Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın attığı, nükleer tıpta yerlileştirme adımı gibi adımlar, yapılabileceklere ışık tutuyor…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın nükleer teknolojilerin yerlileştirilmesi için iki önemli projenin hayata geçirildiğini, 100 milyon liralık yatırımla erişimi zor olan nükleer ilaçların artık TAEK tarafından üretileceğini açıklaması sadece ithalatı önlemek anlamına gelmiyor…

Çevremizde ve uzaklarda ticareti artırmak isteyen dostlara, yeni/farklı/inovatif ürünlerin sunumu yani ihracat şansını artırmamız anlamına da geliyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar