Yozgatlıların daha çok çalışması gerekiyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com


 
“En güzel yüzlü şehir! Bildim adını, Yozgat’mış” Arif Nihat Asya’nın dizeleri. Bu dizeler DÜNYA Gazetesi ve Garanti Bankası ortaklığında uzun yıllardır yapılan Garanti Anadolu Sohbetleri öncesi gerçekleştirilen Ortak Akıl Toplantısı notlarında yer alıyor.   Bugünkü yazımda  bu toplantıdan çıkan bazı ayrıntıları sizlerle paylaşacağım. 

Yozgat 2009-2010 yılları arasında Türkiye illeri içi genel endekste 69. sırada, yaşam kalitesinde 65., marka becerisi ve yenilikçilikte 68.,  ticaret becerisi ve üretim potansiyelinde 67., erişebilirlik sırasında ise 66. sırada yer alıyor. Yozgat’ın göç hızı en yüksek olan Van’dan sonra ikinci sırada. 

Yozgat nüfusu ağırlıklı olarak geçimini tarımdan sağlıyor. Nüfusun yüzde 77 si tarım sektöründe çalışıyor. İlde 190 bin büyükbaş, 258 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Kentte Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmak isteniyor. 240 hektar alanda 24.7 milyar liralık bir yatırım ön görüsü var. Hedef uluslararası standartta üretim ve ihracat yapmak. Kadışehri Deveci Havzası projesi  kente moral veren işlerin başında yer alıyor. 

Yozgat’ın sanayi alanında durumunu ise;  Cumhuriyet tarihi boyunca  “sanayi depremleri” yaşanmış şeklinde özetlenmiş. Yozgat OSB’de üretim yapan 26 fabrikada bin 300’ünde üzerinde kişiye istihdam sağlanıyor. 5084 sayılı teşvik yasası Yozgat’a çok sınırlı etki yapmış ama  son teşvik yasasında 5. bölgede yer alıyor. İlin sanayi alanındaki en büyük avantajı ucuz  arsa fiyatları. Osb’de metrekare fiyatları 2,5 lira. 

Turizm noktasından bakıldığında ise zengin jeotermal kaynaklara sahip Yozgat’ta  termal için 10 uygun nokta belirlendiği ve bu anlamda yapılacak 155 milyon dolarlık yatırım sonucunda 2 bin 100 kişiye istihdam sağlanacağı tespit edilmiş. 

Öneriler başlığı altında ise şu bilgilere yer verilmiş; 

Sosyo-ekonomik derinleşme yaratılması, imalat sanayinin çoğalmasından  ve yaygınlaşmasından daha fazla önem taşıyor.  Zengin jeotermal kaynaklar, sağlık turizmi yaratılması için çok elverişli. Demiryolu ve karayolu standartlarının iyileştirilmesiyle Anadolu’da ikinci bir termal turizm merkezinin ortaya çıkması için hiçbir engel kalmıyor.   

1970’li yıllarda Yibitaş, 1980’li yıllarda  Yimpaş gibi Yozgat çıkışlı çok ortaklı denemelerin yaşadığı olumsuzluklar Yozgat girişim dünyası üstünde “ Yozgat’ta fazla bir şey olmaz” genellemesini ortaya çıkarmış. Bu ön yargının kırılabilmesi için il genelinde iyi örneklerin sergilenmesi ile mümkün. Nüfus göçünün çok yüksek olması nedeniyle Yozgat’ın kısa süre sonra iş gücü sıkıntısı çekmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle nitelikli eleman yetiştiren Yozgat OSB’deki Endüstri Meslek Lisesi’nin korunması ve MEB’in METEK Projesinin başarılı olarak yürütülmesi büyük önem taşıyor.    

Çıkan sonuç mu?  Yozgatlıların daha çok çalışması gerekiyor   

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024