Bu hafta Amerika ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak veriler takip edilecek

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalar genelinde siyasi gelişmeler ve maliye politikalarına yönelik beklentiler ön planda kalmaya devam ediyor. Trump politikaları ile birlikte Avrupa’da artan siyasi tansiyon, Çin piyasalarındaki gelişmeler ve Yunanistan kurtarma paketine yönelik haber akışı takip edilen ana konular. Bu doğrultuda bugün gerçekleşecek Eurogroup toplantısı Yunanistan konusuna bir miktar netlik kazandırabilir. Trump politikalarına yönelik haber akışı önemini korurken, Trump’ın 28 Şubat’ta Kongre’de yapacağı konuşma piyasaların odak noktasında yer alıyor.
Piyasalara baktığımızda rekor seviyeleri gören hisse senetlerinde geçen hafta sınırlı kar satışlarının etkili olduğunu gördük. ABD 10 yıllıklarında ise yatay eğilim korundu.

2015 zirvesini aşan ve kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği MSCI Dünya endeksi yılbaşından bu yana yüzde 5 civarı, emtia fiyatlarındaki yükselişlerin destek olduğu gelişmekte olan piyasalarda ise 2016 zirvesini aşan MSCI EM endeksi yüzde 9 civarı yükselmiş durumda.

Gelişmekte olan ülke piyasalarına olan ilginin devam etmesi ise TL varlıklara destek oluyor. TL dengelenirken, kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği BIST-100 endeksi 90.000 direncini test ediyor. Bloomberg konsensusuna göre BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu yüzde 37’den yüzde 29’a daraldı.
Bu hafta FOMC tutanakları, global Şubat ayı öncü PMI endeksleri, ABD konut verileri, Euro Bölgesi revize TÜFE, Almanya IFO ve İngiltere büyüme verileri takip edilecek önemli makro veriler. Geçen hafta piyasa beklentilerini aşan ABD TÜ- FE ve perakende satışlar gibi güçlü verilere rağmen yükseliş trendindeki ABD tahvil faizlerinde yatay eğilimin korunduğunu takip ettik. Bunda, ABD TÜ- FE verisi detaylarında hizmet enflasyonu tarafında hızlanmanın sözkonusu olmamasının etkili olduğu söylenebilir. Bu hafta Amerika Merkez Bankası’ndan (FED) Harker, Powell ve Lockhart açıklamalarının önemli olabileceğini belirtelim.

2017 yılında jeostratejik gelişmelerin ön plana çıkacağını ve piyasaları en fazla etkileyen konulardan biri olacağını düşünmeye devam ediyoruz. Küresel piyasalarda kısa vadede, şu an bulundukları nispeten düşük seviyelerden, volatiliteler yükselmeye başlayabilir. Bu da küresel riskli varlıklar genelinde birkaç hafta sürebilecek bir düzeltme sürecine sebep olabilir. Birinci çeyrek riskli varlıkların dip yapabileceği bir dönem olabilir. Bu düzeltmenin ardından şu an içinde bulunduğumuz piyasa durumuna benzer şekilde, temelde reflasyonist beklentiler ile riskli varlıklarda olumlu trendlerin devam etmesini bekliyoruz. 2017 yılında dolar, piyasaları şekillendiren en önemli değişkenlerden biri olmaya devam edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar