'İşin hilesi dürüstlüktür'

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’in, Türkiye’nin göz bebeği kuruluşlarından Sanko, 110 yaşında.  Ülkemizde “uzun ömürlü şirket yok” diyenlere en güzel örneklerden olan Sanko, aile şirketlerinin nasıl başarılı olacağının da öyküsünü sunuyor bize, 

1904 yılında Sani Bey'in çalıştırdığı 7 dokuma tezgahı ile temelleri atılan Sanko, bugün 11 sektörde 14 bin çalışanıyla, daha çok yatırım,  üretim ve istihdam sağlama hedefinde. Büyük dede Sani Bey’den sonra bayrağı  sırasıyla Zekeriya Bey, Sani Bey ve sonrasında Abdulkadir Bey devralıyor. 1994 yılında Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Abdulkadir Konukoğlu, 20. yılında yani bu yıl görevi Zeki Bey’e teslim etti. Her gelen çıtayı biraz daha yukarı taşıdığından Sanko Holding, büyümesine hız kesmeden devam ediyor. 

Şimdilerde Holding’in onursal başkanı olan “Gaziantep’in Ağa’sı” lakaplı Abdulkadir Konukoğlu, sıcak ve samimi  tavırlarıyla, çalışkanlığıyla, girişimciliğiyle firmasına altın çağını yaşatıyor. Konukoğlu, ülkenin en sıkıntılı dönemlerinde dahi sağduyulu yaklaşım ve açıklamalarıyla herkese moral olan biri.

Bugün Gaziantep Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında gösteriliyorsa bunda Sanko Holding’in ve yöneticilerinin çok önemli katkısı var. Öyle ki; Holding’in sloganı “Dünya’da Türkiye, Türkiye’de Gaziantep” tir. Bu çok İçi dolu anlam yüklüdür bir slogan. Çünkü Sanko, herhangi bir yatırım yapacaksa önce Gaziantep’e yapılması için şartlar araştırılır, Gaziantep uygun değilse komşu iller, değilse başka iller. Yatırım için Türkiye uygun değilse ancak yurtdışında yatırım yapılması gündeme alınır  ve bu nedenle Sanko Holding’in yurtdışında hiçbir yatırımı bulunmuyor. Onursal Başkan Abdülkadir Konukoğlu, yakın dönemde yaptığı bir açıklamada önümüzdeki 10 yılda Gaziantep’in yüzde 50’nin üzerinde, Türkiye’nin yüzde 30-40, Sanko’nun ise en az yüzde 60-70 oranında büyüyeceğini iddia etti. 

Sanko yöneticilerine başarınızın sırrı nedir diye sorduğunuzda aldığınız tek bir cevap var; “İşin hilesi dürüstlük.”

Böyle uzun ömürlü, başarılı şirketlerin sayısının artmasını istiyoruz. Ülke ve Gaziantep ekonomisine sağladıkları katkıdan dolayı  tüm Holding yönetici ve çalışanlarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024