2025-2030 otomotivde yeni strateji dönemi

Koray ÖZTOPÇU
Koray ÖZTOPÇU Mobilitiye Doğru koray.oztopcu@dunya.com

Pandemi sonrasında en çok tartışılan konular otomotiv sektörü, yarı iletkenler (çipler) ve ABD’nin yürürlüğe koyduğu ek vergiler ve otomo­bil tarifeleriydi. 2025’te ise ülkelerin gündemine otomotiv üretimi ve dış ticarette atılan düzenleme adımları yerleşti.

Global adımlarda, Çinli marka­ların yerleşik Batılı üreticileri geride bırakmasıy­la, küresel otomotiv endüstrisinde tarihi bir dö­nüm noktası yaşanıyor. Çin’in en büyük üreticisi, ABD’li rakibine kıyasla 2025›in birinci çeyreğinde 416.388 adet elektrikli araç teslim ederek, 336.681 adetlik teslimat yapan rakibini geride bırakıp lider­liğe yükseldi. Ayrıca, 2024 yılında 1.777.965 adet elektrikli araç üreterek, rakibinin tüm yıl için üret­tiği 1.773.443 adetlik üretimi de aşmış oldu.

Bu an­lamda rakamlar ve sektördeki değişim, otomobil üreticilerini araç ve parça üretimini kendi ülkeleri­ne taşımak veya artırmak için daha hızlı karar alma­ya yönlendirdi. Ülkeler stratejik olarak yerinde üre­time yönelirken, diğer dikkat etmemiz gereken ko­nu ise otomotiv üreticilerinin bu vergi yüklerinden etkilenmemek için uzun zamana ihtiyaçları olması olarak öne çıkıyor.

Otomotiv inovasyonu nereye gidiyor?

Araç veri paylaşımı, otomotiv endüstrisinde ino­vasyonu teşvik eder, güvenliği artırır ve sürdürüle­bilirliği destekler. Ülkeler, bu inovasyonları etkili bir şekilde geliştirmeyi ve uygulamayı hedefler­ken; etkilerinin dikkatli bir şekilde değerlendiril­mesi, düzenleyici çerçevenin basitleştirilmesi ve veri alanı oluşturulması için çalışıyorlar.

Otomo­tiv endüstrinde iş birliği, standardizasyon ve yapay zekâ(AI) veri kullanılabilirliği için endüstri liderli­ğinde bir çerçeve geliştirilmesi ihtiyacı da artarken, ülkeler otomotiv sektörünün dijital dönüşümünü desteklemek, rekabet gücünü sağlamak ve tüketici­lere, işletmelere ve topluma genel olarak fayda sağ­lamak için çalışıyorlar.

Otomotiv endüstrisi, mo­dern talepleri karşılamak için güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlikteki gelişmelere odaklanarak hızla gelişiyor. Üreticiler temel otomotiv yenilikle­rini sağlam, sürdürülebilir çözümlerle uyumlu ha­le getirmeye çalışırken, ürünler rekabette, gelecek için tasarlanmış, son teknoloji, çevre bilincine sa­hip teknolojilerle endüstri dönüşümünü destekle­meye çalışacak.

Şarj sistemleri

Bu 5 yıllık süreçte elektrikli araçların ve ultra hızlı şarj cihazları gibi yeni nesil teknolojilerin yük­selişiyle birlikte, şarj sistemlerinin termal yöne­timi günümüzde giderek daha kritik hale gelecek. Yüksek güçlü şarj cihazları önemli miktarda ısı üre­tir ve operasyonlarında verimliliği, güvenilirliği ve dayanıklılığı korumak için gelişmiş soğutma sis­temleri gerektirir.

Diğer yandan, batarya soğutma sistemlerinde yenilik ve sürdürülebilirlik odağı, elektrikli gelecek için daha güvenli, verimli ve gü­venilir çözümler sunan yeni stratejik ortaklıkları görmeye imkân verecek. Otonom sürüş teknoloji­leri, yeni girişimler, otonom araçlardaki yenilikler, kentsel mobiliteyi devrim niteliğinde değiştiriyor.

Bu araçlar, yayaları tespit etmekten olumsuz hava koşullarında sürüşe kadar gerçek zamanlı kararlar almak için karmaşık bir sensör ağını kullanacak. Bu sensörlerin performansında, doğruluklarını ve genel güvenliklerini artıran uygulama ve sistemler daha da öne çıkacak. Bu otonom araçların güveni­lirliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda akıl­lı ve güvenli mobilite çözümlerinin yaygın olarak benimsenmesine yönelik önemli bir adım olacak.

Üretimde yapay zekâ teknolojileri

Yapay zekâ teknolojisini, kalite kontrol süreçle­rine otomotiv üretiminin temel bir parçası olarak dahil ettik. Bu teknoloji, ürünlerin mükemmelliği­nin garanti edilmesi açısından bir dönüm noktası olma niteliği taşıyor. Bu gelişmiş teknoloji, manu­el olarak elde edilmesi zor bir hassasiyet seviye­sinde otomatik denetimler sağlarken, her ayrıntı­yı gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor, üretim sürecinin erken aşamalarında olası kusurları tes­pit edip ele alarak ve her bileşenin en yüksek kalite standartlarını karşılamasını sağlıyor. Aynı zaman­da tespiti iyileştirmenin ötesinde, yapay görmenin uygulanması süreçlerimizi de optimize ederek atığı en aza indirme ve operasyonel verimliliği en üst dü­zeye çıkarma potansiyeliyle öne çıkıyor.

Elektrikli araçlarda ağırlığı azaltmak, enerji tü­ketimini düşürüyor, menzili artırıyor ve emisyon­ları azaltarak çevresel faydalar sağlıyor. Otomotiv üreticileri gelecekte, gelişmiş polimerler ve opti­mize edilmiş tasarımlar kullanarak, kalite veya per­formans standartlarından ödün vermeden sürdü­rülebilirlik hedeflerine ulaşmaya çalışacaklar. Aynı zamanda üreticiler, sektörde verimliliği artırma ve çevresel etkiyi azaltma stratejilerinin bir parça­sı olarak daha hafif, daha güçlü ve daha sürdürüle­bilir malzemelerle yenilikçi çözümler sunacaklar.

Mobilitenin geleceğini dönüştürmesi, inovasyon ve kaliteye olan bağlılığı, ülkeleri ve otomotiv üre­ticilerini bu otomotiv devriminde önemli bir ortak olarak konumlandırıyor. Çözümlerin ve mobilite­nin geleceğinin nasıl şekilleneceğini, önümüzdeki 5 yılda yaşayacağımız hızlı bir dönüşümle birlikte net bir şekilde göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar