ABD'den gelecek haber akışı önemli

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Kasım ayına tarihi zirvelerinde giren BIST’te bu ay devam eden üçüncü çeyrek mali sonuçları, gelecek ay açıklanacak büyüme verisi, ABD ve AB ile ilişkiler, İran’a yönelik ambargoların ihlali gerekçesiyle ABD’de devam eden davalar ve yakın coğrafyamızdaki çatışma ortamı takip edilecek başlıklar olacak. Dışarıda ise Asya turunda olan ve hakkındaki davalar yeniden alevlenen Trump’ın başta vergi reformu olmak üzere ekonomideki vaatlerini yerine getirip getiremeyeceği izlenecek. Bununla birlikte Cuma günü açıklanan ve ağustos ve eylülden sonra ekim ayında da beklentileri aşarak yılın zirvesine ulaşan enflasyon rakamlarının başta kur ve faiz üzerinde olmak üzere yansımaları izlenmeye devam ediyor. Kur ve petrol fiyatlarındaki yükseliş bu konunun önemini daha da arttırmış durumda.

Bu yoğun gündeme ek olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın dün başlayan ve 11 Kasım’a kadar devam edecek olan ABD’de ziyareti önemli olacak. Başbakan Yıldırım’ın ABD Başkan Yardımcısı Pence ile gerçekleştirmesi beklenen görüşme piyasalarda speküle edilmeye aday. Yaşanan vize krizi sonrasında ilk kez bu kadar üst düzeyde bir görüşme gerçekleşecek olması bu toplantının önemini artırıyor. Diğer taraftan, yakın dönemde, basında, Türkiye ile ABD ve Avrupa arasındaki ilişkileri gerginleştirme potansiyeline sahip, kaynaklara dayandırılan ancak devamında yalanlamaların geldiği bazı haberlerin yer aldığı görüldü. Bu ziyaret sürecinde benzer haber kirliliğinin yurtiçi piyasalardaki oynaklığın devam etme riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Ziyaretin hemen öncesinde ABD’nin askıya aldığı vize başvurularını kısmi olarak kabul etmeye başlamış olumlu olsa da bu görüşmelerin ardından daha net bir görünüm ortaya çıkacaktır. Bir önemli ziyaret de ABD Başkanı Trump’ın devam eden Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam, Filipinler ve Hawaii’yi kapsayan Asya turu. Son zamanlarda gündemin gerisinde kalan Kuzey Kore gerginliğinin bu gezi döneminde yeniden alevlenme ihtimali oldukça yüksek. Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesine hazırlandığı yönünde ortaya çıkan haber akışı da bunun bir göstergesi oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar