Adıyaman’daki hareketliliğin yeni yatırımlara dönüşmesi bekleniyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Adıyaman ziyaretlerimizi son dönemde sıklaştırdık. Çünkü kentte önemli bir canlılık, hareket ve geleceğe dair umut var. Biz de kentteki bu olumlu havayı siz okuyucularımıza aktarmaktan keyif duyuyoruz. 

Adıyaman’ın çevre illerle kıyaslandığında hep geri kaldığı eleştirileri yapılır. Gaziantep’i çok ayrı yerde tutarak özellikle Kahramanmaraş ve Şanlıurfa ile kıyas edilen Adıyaman’ın bu iki kente göre potansiyelini değerlendiremediği görüşleri çok da yanlış değil. Ancak Cazibe Merkezleri programında yer alan 23 ilden biri olan Adıyaman’da güzel gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Tabii burada önemli bir noktayı dile getirmekte fayda görüyorum. 5. Bölge teşvikleri kapsamında olan Adıyaman, 6. Bölgede yer alan Cazibe Merkezleri Program'ındaki kentlere göre yeni yatırımcılar için çok da cazip olmuyordu. Adıyaman’daki yetkililer ve aynı durumda olan diğer iller haklı taleplerini Ankara’ya ileterek taleplerine cevap aldılar. Yani Adıyaman teşvikte artık 6. Bölge imkanlarından faydalanıp diğer kentlerle eşit rekabet şansına sahip oldu. Bu son gelişmeyle yeni yatırımcılar için cazibesini artıran kentin yetkililerinin yoğun mesaide olduğunu söyleyebiliriz.

Son ziyaretimizde Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, bir silah fabrikası ve ünlü bir çorap firmasının Adıyaman’da yatırım imkanlarını araştırdığını söyledi. Henüz net bir yatırım kararının olmadığını ama bu ve buna benzer 150’ye yakın yatırım talebinin geldiğini anlatan Uslu, yeni yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Adıyaman’da yeni yatırımcıyı cezbedecek her türlü imkanın olduğunu aktaran Uslu, tekstil yatırımları için yetişmiş elemanın rahatlıkla bulunabileceğini, merkez organize sanayi bölgesi ve ilçe organize sanayi bölgelerinde istenilen alanların hemen temin edilebileceğini, mermer, maden, enerji yatırımları için önemli bir altyapı olduğunu söyledi. Bölgede güvenlik sorununun kesinlikle yaşanmadığını özellikle vurgulayan Uslu, artık üretimin İstanbul gibi ticaret kenti olması gereken illerden Anadolu’ya kayması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Uslu, ekonominin ülkemizin ana gündemi olması, yeni yatırımların önündeki tüm engellerin kaldırılması hatta bunun için bir yatırım bakanlığının kurulması gibi önerilerini dile getirdi. Yeni yatırım yapacak insanların bürokrasi engeliyle çok zaman kaybettiğini, ülkemizin bu dönemde böyle bir zaman kaybetme lüksü olmadığını aktaran Uslu, bu nedenle biran önce yatırım bakanlığının kurulmasını istiyor. Başkanın sözlerine hak vermemek mümkün değil. Ülkenin de Adıyaman’ın da yeni yatırımlara, yatırımcılara ihtiyacı var. Adıyamanlı yetkililer şu son günlerde oluşan güzel hareketliliği yatırımlara dönüştürmek istiyor. Bu yüzden de yeni yatırımların önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024