Almanya krizi, enflasyon, eylem planı ve karlar

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Önceki hafta netleşen kabinenin ardından geçtiğimiz hafta da Başbakan yardımcılarının görev dağılımları netleşti. Yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirmesi yapılan 180 günlük eylem planının yakın bir tarihte açıklanmasına yönelik beklenti devam ediyor. Bu beklenti ve açıklanmaya başlayan ikinci çeyrek mali sonuçlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor olması BIST’in Almanya gerilimi nedeniyle kaybettiklerini geri almasını sağladı. Son günlerde küresel piyasalarda özellikle de Avrupa tarafında borsalarda görülen zayıf seyre ve volatilitelerde görülen kıpırdanmaya karşın, Türkiye’ye yönelik risk iştahındaki pozitif trend devam ediyor. CDS primlerinin 183’e kadar gerilemiş olması bunun bir göstergesi.

ABD’de açıklanan ve beklentilerin üzerinde bir performansı işaret eden ikinci çeyrek mali tablolarıyla birlikte, içeride de ikinci çeyrek sonuçları açıklanmaya başladı. Şuana kadar açıklanan mali sonuçlarda genellikle beklentilerden daha pozitif sonuçların gelmesi BIST’i tarihi zirvelerine taşıdı. Ayrıca açıklanan bu sonuçların, henüz açıklanmayan şirketlere yönelik de beklentileri yükselttiğini de düşünüyoruz. Bu nedenle endeksteki yükselişin devamı için geçtiğimiz hafta ortaya çıkan konsensüs rakamların üzerinde sonuçlar görmeye devam etmemiz gerekiyor.

İçeride açıklanması beklenen 180 günlük eylem planına yönelik gelişmeler, tek haneli enflasyon beklentisi ile açıklanmaya devam eden mali tablolar ön planda olmaya devam edecek. Yurt dışından olumsuz bir etki söz konusu olmaz ise TCMB’nin sıkı duruş vurgusu ve tek haneli enflasyon TL için pozitif bir atmosfer oluşmasını sağlayabilir. Geçtiğimiz hafta Almanya krizini hafifletmeye yönelik çabalar olumlu olmakla birlikte eylül ayında seçime gidecek olan ve Türkiye ile ilişkilerin sert şekilde tartışıldığı Almanya’da iç siyasete yönelik verilecek mesajlar dün olduğu gibi zaman zaman piyasalarda dalgalanmalara neden olabilir ancak bu dalgalanmaların kalıcı bir etki oluşturmasını beklemiyoruz. Yurt dışında Almanya’dan ziyade Trump en fazla sürprizlere açık isim olarak görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar