Antepfıstığı ve Antep Baklavasında son fiyatlar nedir?

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep denilince akla ilk gelenler Antepfıstığı ve Antep baklavasıdır. Öyle ki; lezzetiyle diğer fıstıklardan ayrılan Antepfıstığı ile yapılan Türkiye'nin Avrupa’da tescillenen iki üründen biri olan Antep baklavasının tadına doyum olmaz.

Dünyanın dokuz “Gastronomi kenti”nden biri olan Gaziantep'te bu yıl baklavacılar ve fıstıkçılar arasında gereksiz bir polemik yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda baklavada kullanılan boz Antepfıstığının kilosu 220 liralara kadar yükseldi. Baklavacılar isyan etti, “fıstıklı baklava üretmiyoruz” gibi kararlar aldılar. Fıstıkçılar, zaten baklavacılar yıllık tüketeceği fıstığı stoklar her zaman diyerek “Yüksek fiyatlardan alım yapanlar, elinde fıstığı kalmayan çok az sayıda üreticidir” şeklinde savunma yaptı.

Baklavacılar Ramazan Bayramı sonrası başta Antepfıstığı olmak üzere artan maliyetlerini öne sürerek birinci sınıf baklavanın fiyatını 75 liradan 85 liraya yükselttiler. Bu defada halktan yoğun tepkiler geldi, “Bu kadar yüksek fiyatla nasıl baklavamızı yiyelim” diye.

Bu yıl Antepfıstığında son yüzyılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. Baklavacıların kullandığı boz Antepfıstığı piyasaya girmeye başladı. Fiyatlar 90 lira civarında, daha da düşmesi bekleniyor.

Şimdilerde fıstıkçılar başta olmak üzere Gaziantep halkı artan baklava fiyatların düşmesini bekliyor. Konuştuğumuz baklavacılar ise fiyatları düşürmeyle ilgili biraraya geleceklerini bildirdiler. Ne kadar düşüş olur sorumuza eski fiyatlara yani 75 lira civarına düşeceği yönünde görüş birliği olacağını aktarsalar da halkın isteği daha da aşağı çekilmesi. Nedeni bahane edilen fıstığın fiyatın her geçen gün düşmesi.

Bu arada şu sıralar tezgahlarda 20 lira civarında satılan kuruyemişlik taze Antepfıstığının bölge fıstığı olmadığı, asıl Antepfıstığının Kurban Bayramı sonrası tezgahlarda satılacağı bilgisini vermekte fayda var. Şu an tezgahlardaki fıstık epeyce küçük ve ağzı kapalı.

Kavrulmuş Antepfıstığı fiyatına değinecek olursak, kalitesine göre 50 lira ile 85 lira arası satılıyor. Kurban Bayramı sonrası en kaliteli kavrulmuş Antepfıstığının en fazla 45-50 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.

Değinmemiz gereken bir konu da Antepfıstığının yani yeşil altının bir yatırım aracı olup olmayacağı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması ve fiyatların sürekli düşeceği tahminleri üzerine çoğu yatırımcının parasını Antepfıstığı'na yatırmaya başladığı yönünde duyumlar alıyoruz. Ancak bu yöndeki yatırımların çok getiri bekleyen yatırımcısını mutlu etmeyeceği de edindiğimiz bilgiler arasında.

Son olarak Antep Baklavası fiyatları mutlaka aşağı çekilmeli. Bu yöndeki taleplere baklavacılar kulak vermeli ve bir an önce harekete geçmeli.

Ve “Gastronomi kenti” Gaziantep'in simgesi olan Antepfıstığı ve Antep baklavasındaki söz sahiplerinin bu gereksiz polemiğe son vererek, kentlerinin tanıtıma ve imajına katkı sunacak işlere yönelmesini temenni ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024