Aselsan’da halka açıklık oranı %30’a çıkacak

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Piyasaların merakla beklediği ASELSAN’ın ikincil halka arzı için düğmeye basıldı. Türkiye’nin en büyük savunma sanayii ve elektronik şirketi konumundaki ASELSAN önceki gün yaptığı Olağan Genel Kurul toplantısında, sermaye artırım kararı aldı. Şirket 2 milyar TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 1 milyar TL olan çıkarılmış sermayesini 210 milyon TL artırarak 1.21 milyar TL’ye çıkarmaya karar verdi. 210 milyon TL nominal değerli hisselerini ihraç edecek şirketin KAP’a yaptığı açıklamaya göre, sermaye artırımı rüçhan hakkı kullandırılmadan borsada halka arz yöntemiyle yapılacak.

Şirketin 1 milyar lira sermayesinde Borsa İstanbul’da 153 milyon TL fiili dolaşımda hissesi bulunuyor. Bu şirketin yüzde 15’inin halka açık olduğu anlamına geliyor. Sermaye artırımı ile 210 milyon TL nominal değerli hisselerini halka açacak olan şirketin bu rakamın hepsini satması durumunda toplam 363 milyon TL’si halka açık hale gelmiş olacak. Yani 1.21 milyar TL toplam sermaye içerisinde halka açıklık oranı bu rakamın tamamının satılması ile yüzde 30’a çıkacak.

1.2-1.3 milyar dolarlık halka arz büyüklüğü

Piyasaların yakından ilgilendiği bu halka arzda peki büyüklük ne kadar olacak? Bunun için ilk etapta halka arz fiyatını bulmamız gerekiyor. Şirket hisseleri dün itibariyle 30 TL’den işlem görüyor. İkincil halka açılmalarda genel olarak, mevcut Borsa fiyatının altında bir fiyat belirleniyor ve halka arz iskontosu olarak yüzde 5-6 uygulanıyor. Bu iskonto ASELSAN’ın halka arz fiyatı olarak 24-26 TL aralığını işaret ediyor. Bir analistin hesabına göre, halka açılacak 210 milyon hissenin bu aralıkta halka açılması durumunda halka arz büyüklüğü olarak 1.26-1.36 milyar dolar aralığı bekleniyor. Halka arzdan elde edilecek gelirin nerede kullanılacağı ise henüz bilinmiyor. Edinilen bilgiye göre, şirketin ortaklık veya satın alma için kullanabileceği yönünde.

Halka arz mayısta yapılacak

Edinilen bilgiye göre, şirket mayıs ayı içerisinde bu halka arzı tamamlayacak. Zaten 2017 finansal tabloları ile halka açılan şirketin teknik olarak mayıs ayında halka arzını tamamlaması gerekiyor. Aksi taktirde 2017 finansal tablo ile halka arz dönemini kaçırıyor. Bu durumda şirketin mayıs ayı sonlarına doğru talep toplaması ve Borsa İstanbul’da işlem görmesi bekleniyor. Söz konusu şirketin halka arzında en çok merak edilen konu; şirket hisselerine ilgi. Analistler, “Bu kadar büyüklükte bir halka arzı yerli yatırımcılarla tamamlamak mümkün değil. Bu nedenle yabancıların ilgisi çok önemli” diye konuştular.

Bu arada genel kurulda sermaye artırımı kararı alınması sonrasında şirketin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde şirketin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili tebliğlerine uygun olarak İzahname hazırlanması ve Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurması bekleniyor.

Yönetim de değişti

ASELSAN yönetim kurulunda da değişiklik oldu. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Görgün, 2017’de ASELSAN yönetim kurulu üyesi olmuştu. Ayrıca, ASELSAN Yönetim Kurulu’na SSM Sanayileşme ve AR-GE’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de seçildi. ASELSAN’da elektronik-siber güvenlik ve kara araçlarından sorumlu Müsteşar Yardımcsı Mustafa Murat Şeker görev yapıyordu. Şeker ASELSAN Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığını da yürütüyor.

Hisse üzerinde baskı olacak
Analistlere göre, halka arz süreci bitene kadar şirket hisseleri üzerinde negatif bir baskı olacak. Analistler, “Halka arz fiyatı piyasa fiyatının altında olacağı için yukarı yönlü bir hareket beklemek doğru olmaz. Halka arz iskontosundan yararlanmak isteyen yatırımcı bekleyecektir” dediler. Öte yandan mayıs ayında, Şok Marketler, DeFacto, Beymen ve U.N. Ro-Ro gibi şirketlerin de halka arzı olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar