Bakanlar Kurulu açıklandı

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Yeni kabineye yönelik beklentilerin yurt içi piyasaların gündemini oluşturduğu ve bir süredir fiyatlamalar üzerinde de etkili olduğu izleniyordu.

Piyasaların odaklandığı taraf ise ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ve ekonomi politikalarını nasıl şekilleneceğiydi. Önceki gün piyasa kapanışı sonrasında akşam saatlerinde yeni yönetim kadrosu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni dönemin ilk kabinesinde ekonomi yönetimi değişim gösterdi. Ekonomi ile ilgili bakanlıklara Mustafa Varank, Berat Albayrak ve Ruhsar Pekcan getirildi. Ekonomi yönetiminin yenilenmesi ve yeni yönetimin uygulayacağı politikalara yönelik belirsizlikler kabine açıklandıktan sonra da TL'yi baskılamaya devam etti. Bu hafta bu konunun volatiliteyi yüksek tutmaya devam ettiğini görebiliriz. Yeni ekonomi yönetiminden piyasalara verilecek ilk mesajlar ile ilerleyen süreçte ekonomi politikalara ilişkin yol haritasının ortaya konulması da piyasadaki fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.

Yeni yönetimi zor bir süreç bekliyor

Hafta içinde açıklanan ve güçlü artış trendini koruyan enflasyon rakamları TL varlıklar için risk oluşturuyor. TÜFE, Haziran’da aylık bazda %2.61 ile beklentilerin oldukça üzerinde artarak yıllık bazda 2003 bazlı serinin en yükseği olan %15.39’a yükseldi. Gerek geçtiğimiz yılki yaz aylarında görülen rakamların baz etkisinin yükseltici yönde olma ihtimalinin yüksekliği gerekse ÜFE ile TÜFE arasında açılan makas TÜFE’de henüz yılın zirvesini görmediğimizin işareti. Bu rakamların BIST için işaret ettiği ise ÜFE- TÜFE makası nedeniyle sanayide marjların daralması, artan enflasyona bağlı yükselen faizlerin iskonto oranlarını artırması ve bankacılık sektöründeki varlık erimesi. Önümüzdeki dönemde yüksek enflasyon ve yüksek cari açıkla mücadelede mi yoksa büyüme yanlısı söylem ve uygulamalar mı ön planda olacak sorusuna yeni kabine tarafından ortaya konulan ekonomik yol haritasında cevap aranacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar