Bayram tatilini fırsat bilen yabancı TL’ye park ediyor

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik ajandasını uygulayıp uygulayamayacağına dair endişeler ve FED’in faiz artırımları ve bilanço küçültme konusunda net bir görüşe varamaması ile dolar tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor. Bu haftaya kadar TL karşısında dirençli olan dolarda görünüm son birkaç gündür tersine döndü. Erken seçimin olmayacağına yönelik söylemler, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yapısal reformlara ağırlık verileceğine yönelik olumlu siyasi haber akışı dolar/TL’yi 3,50’nin altına çekti. Analistlere göre, burada en önemli etken 10 günlük Kurban Bayramı tatili öncesinde Türkiye’deki yüksek faizden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcılar oldu. Türkiye’de yüzde 12’yi bulan yüksek faizden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcıların yavaş yavaş parasını TL’ye park etmeye başlaması ve uzun bayram tatili öncesinde TL bozduran yerli yatırımcı etkisiyle dolar/TL 3,48’lere kadar geriledi. Analistler, “Bayram tatili boyunca dolar/TL’de volatilite beklemiyoruz. Önemli bir kur hareketi beklenmemesi nedeniyle yabancı yatırımcı da parasını Türkiye’ye park etmeye başladı. Bu hareket Jackson Hole toplantısı sonuçlarına bağlı olarak önümüzdeki hafta daha belirginleşebilir ve dolar/TL 3,45’lere kadar düşebilir” diye konuştular. Fakat analistlere göre, 3.45’ler kalıcı olmayacak. 

Jackson Hole toplantıları bekleniyor

Küresel piyasalar zayıf veri akışının olduğu bu hafta Fed Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi’nin de katılacağı Jackson Hole toplantılarında para politikalarına ilişkin verilecek mesajlara odaklanacak. Haftanın en önemli gündemini 24-26 Ağustos tarihinde ABD’nin Wyoming eyaletinde Jackson Hole kasabasında gerçekleşecek olan Merkez Bankası Başkanları, finans mensupları ve akademisyenlerin katılacağı Jackson Hole toplantısı oluşturuyor. Toplantıda konuşma gerçekleştirecek olan ECB Başkanı Draghi ve Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri piyasalar açısından dört gözle bekleniyor.

10 günlük dolar/TL pozisyonu 1 kuruşluk faiz getirisi

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci, dolar/TL’deki düşüşün nedenini 3 temel faktörü bağladı. İlk neden olarak Hazine'nin düzenlediği tahvil ihraçlarına gelen güçlü talebi gösteren Keresteci, “Türkiye'nin sunduğu yüksek faiz ile desteklenen bu talep yaz aylarına gelince kur etkisi de sert oldu zira birçok şirketin tatilde olması ithalat kaynaklı döviz talebini azaltıyor” dedi. Haftaya başlayacak olan uzun bayram tatili nedeniyle yatırımcıların TL'nin sunduğu yüksek faizden faydalanma arayışının da düşüşe destek olduğunu kaydeden Keresteci’ye göre, on günlük dolar/TL kısa pozisyonu yaklaşık 1 kuruşluk bir göreceli faiz getirisi sunuyor. Keresteci son olarak şunları söylüyor; “Küresel likidite koşulları oldukça olumlu ve gelen sinyaller de bu ortamın yakın vadede değişmeyeceği yönünde. Böyle olunca da yatırımcılar riskleri gözardı edip getiri peşinde koşuyor.”

10 yıllık tahvil getirisi kadar reel faizimiz var

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise küresel bazda doların oldukça zayıf bir durumda olduğunun altını çiziyor. Trump yönetiminin günden güne zayıflaması, 30 Eylül’de bütçenin süresinin dolması ve zaman ilerledikçe hükümetin kapanması olasılığının artması, kısaca politik risklerin devam ediyor olmasının baskı unsuru olduğundan söz eden Erkan’a göre, Fed’den beklentilerin düşük olması ve Cuma günü Yellen’dan kuvvetli bir politika söylemi beklenmemesi de keskin bir şekilde dolar hareketinin yukarı dönmesini engelliyor. Erkan, “Dolar/TL açısından konuşacak olursak; yüksek Türkiye faizinin cazibesi çerçevesinde kur düşme eğilimini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın nominal faizi GLP’yi baz alırsak yüzde 12,25, piyasa fonlaması yüzde 11,98 ve enflasyon yüzde 9,8 seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvilin getirisinin yüzde 2,20 olduğunu düşünecek olursak, nerdeyse ABD 10 yıllık tahvil getirisi kadar reel faizimiz var. Bu bizi “yüksek getirili” bir piyasa yapıyor ve yüksek getiri arayışındaki yabancı ilgisinin Türkiye varlıklara artmasını sağlıyor. Sıkı para politikası devam ettikçe, enflasyon düştükçe reel faiz de yükselecek ve cazibeyi artıracaktır. Aslında, reel faizin daha yukarı gelmesi de gereklidir. Nitekim, geniş resimde bizi 3,50 seviyesinin altına getirmiştir. Hemen bayram öncesinde 3,50 bariyerinin kırılmasında ise buna ek olarak yerlinin de bayram öncesinde TL talebinin artmış olması gösterilebilir” diye konuştu.

İç döviz talebi düşüşü sınırlayacak

Analistler, 3.45 seviyesine kadar bir düşüş bekliyorlar. Fakat bu seviyeleri lokal yatırımcıların alım fırsatı olarak göreceği ve bu nedenle 3.50 seviyesinin altının kalıcı olmadığı belirtiliyor. Enver Erkan, bu konuda 3,49-3,48 noktalarını kalıcı görmediğini, düşük bant seviyelerinden artan iç döviz talebinin dolar/TL’de aşağı hareketi sınırlayacağına dikkat çekiyor. Erkan, “Eylül’den sonra bazı EM’lerde Fed bilanço küçültmesi ve Aralık faiz artırım beklentileri, opsiyon fiyatlaması itibariyle bazı yükselişler görülebilir. Nitekim DTH kırılımları kurdaki düşüşün akabinde DTH’larda artışın ve onun ardından kurda artışın meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Kısa vade için ise kurda düşük seviyelerde stabilliğin devamını bekleriz” tahmininde bulundu. Ayrıca analistler, Jakcson Hole toplantısında yapılacak açıklamaların seyrine bağlı olarak tekrardan 3,50 üstü ataklar bekleniyor.

Bonolar için gözaltı pazarı geliyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, bono piyasasında temerrüt durumundaki bonoların da işlem görmeye devam edeceğini açıkladı. Temerrüt durumundaki bonoların kottan çıkarılması uygulamasını durdurduklarını belirten Karadağ, bonolar için gözaltı pazarına benzer bir pazarın yakında hayata geçirileceğini ifade etti. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar