Borsa dibi gördü mü?

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Küreselde ve yerelde birçok risk başlığı geride kalmış gibi görünse de, eylüldeki konuların bu aya yansımaları devam ediyor. Irak’taki referanduma yönelik tepkiler ve yaptırımlar, Almanya’da hükümet kurma sürecinin getireceği belirsizlikler, Suriye’de İdlib’e yönelik planlanan operasyon, Kuzey Kore’nin her an yeni bir füze denemesi yapabileceğine yönelik endişeler jeopolitik tarafta ön plana çıkarken, merkez bankalarının gitgide şahinleşen söylemleri de ekonomik riskler altında izlenmeye devam ediliyor. Bu nedenle geçtiğimiz ay olduğu gibi ekim ayında da piyasaları zorlu bir yolculuk bekliyor.  

Son dönemde başta Irak’taki gelişmeler olmak üzere bir çok riskin fiyatlandığı BIST 100’de  yaşanan satışları bir düzeltme hareketi olarak izliyoruz. Borsa İstanbul için kısa vadede güçlü bir yükseliş trendi oluşturacak bir katalizör göremesek de geçtiğimiz ay görülen satışların sert bir satış trendine dönüşmesi için de yeterli argüman olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle yeni bir hikaye bulunana kadar endeksin bir süre zayıf, dalgalı bir görünüm sergileme ihtimalini oldukça kuvvetli görüyoruz.  Bu süreçte yılın geri kalanında 100 bin altındaki rakamlar (95-100 bin aralığı) görülse dahi bunun kalıcı bir trende dönüşmeyeceğini, gelecek yıla yönelik beklentilerin yıl sonuna doğru yeniden Borsa İstanbul ve TL varlıklara ilgiyi artıracağını, yılın son bölümü için hale yeni zirve denemesi olasılığının devam ettiğini düşünüyoruz. 

BİST-100 endeksi, aralık ayı ve sene başından bu yana devam eden iki ana yükseliş trendini de kırdı. Buna karşın bu düşüşü tetikleyen olumsuzlukların ilk şoklarının geride kalması ve düşüşün 9 bin puanı aşarak 100-101 bin aralığındaki güçlü destek bölgesine kadar devam etmiş olması tepki alımlarını da beraberinde getirdi. Bu ay içinde izleyeceğimiz en önemli seviyelerde habsettimiz bu 100-101 bin aralığındaki destek bölgesi olacak. Yukarıda ise bu ay için 107-108 bin civarında güçlü dirençler oluşmasını bekliyoruz. Özetleyecek olursak ekim ayında aşağı yönlü riskleri biraz daha yüksek görmekle birlikte BIST 100’ün ana hatları ile 100-108 bin aralığında dalgalanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar