Borsada 2000’den beri 80 şirket tarihe karıştı

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Piyasalarda varlık fiyatlarının yeniden dengelendiği ortamlarda yatırımcılar için hangi şirketin hisse senedine yatırım yapacağı da büyük önem taşıyor. Temettü verimi yüksek hisselere öneriler artarken, halka açıklık oranı düşük hisselere de dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu şirketlerin dolaşımdaki hisse sayısının az olması nedeniyle düşük hacimle sert hareketler yapılabiliyor. Halka açıklık oranı düşük hisseler demişken, dün itibariyle BSH Ev Aletleri, Borsa İstanbul’dan çıktı. Şirket, hisselerinin yüzde 99,284'nün BSH Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH Almanya’ya ait olması sebebiyle Mayıs 2013’te Borsa İstanbul’da kottan çıkma kararı almıştı. Şirketin işlem sırası Pay Piyasası’nda dün ikinci seans sonrasında işleme kapatıldı ve payları borsa kotundan çıkarılarak işlem görmekten sürekli olarak men edildi. 

ÜÇ ŞİRKET KENDİ İSTEĞİ İLE ÇIKTI

BSH, Borsa’dan kendi isteği ile çıkan üçüncü şirket oldu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun şirketlere yaptığı düzenlemelerle borsadan çekilme hakkı tanıması ile ilk olarak Yapı Kredi Finansal Kiralama kottan çıkma kararı almıştı. Ardından Acıbadem Sağlık, ana hissedarı Almond Holding’in payının yüzde 97.33'e çıkması nedeniyle Borsa’dan çıkmıştı. BSH Ev Aletleri’nin 4256, Acıbadem Sağlık’ın 1602, Yapı Kredi Finansal Kiralama’nın ise 877 yatırımcısı bulunuyordu. Daha önce ise Petrol Ofisi, Denizbank, AFM gibi şirketlerin bu tarz girişimleri olmuştu. Kendi isteğiyle kottan çıkacak olan şirketler, yasal olarak BIST’e başvurmak, SPK’nın tebliğine göre çağrıda bulunmak ve çağrı bedelini nakit olarak ödemek zorunda. 

34 ŞİRKETİN YÜZDE 5’İN ALTINDA 

BSH Ev Aletleri’nin dün Borsa İstanbul’dan çıkmasıyla gözler borsada yüzde 5’in altında halka açıklık oranı ile işlem gören şirketlere çevrildi. Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan (MKK) aldığımız verilere göre, BSH Ev Aletleri’nnin yüzde 0,17, Acıbadem Sağlık’ın ise yüzde 0,06 fiili dolaşımda bulunan hisseleri bulunuyor. Şuanda halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında olan 34 şirket bulunuyor. Bu şirketler arasında Tuborg (yüzde 4,25), TEB (yüzde 4,14), Boyner Mağazacılık (yüzde 3,13), OMV Petrol Ofisi (yüzde 2,95), Aviva Sigorta (yüzde 1,34), ABank  (yüzde 0,77), Yapı Kredi Sigorta ( yüzde 0,21), Denizbank (yüzde 0,14) bulunuyor. 

EN ÇOK 2002'DE DELİSTİNG OLDU

Bu arada, 2000 yılından itibaren Borsa İstanbul’da Acıbadem Sağlık ve Yapı Kredi Finansal Kiralama haricinde 80 şirket tarihe karıştı. Bu şirketler Borsa İstanbul kotasyon yönetmeliğinin 24. ve 25. Maddeleri gereğince iflas, devir veya birleşme gibi nedenlerle Borsa yönetimi tarafından Borsa’dan çıkartırdılar. Kotasyon yönetmeliğinde, borçlarını ödemekte güçlük içerisine girmiş veya finansman sıkıntısına düşmüş ya da konkordato mühleti talep etmiş olması, borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretleri ödememesi, ortaklığın iflasına karar verilmiş olması ya da tasfiye veya süre dolma gibi herhangi bir nedenle sona ermesi gibi nedenler bulunuyor. Borsa İstanbul’un internet sitesindeki de-listing  (kottan çıkartılma) verilerine göre, 2014 başında ÇBS Boya ve ÇBS Printaş olmak üzere 2 şirketin işlem sırası kapatılırken, geçtiğimiz yıl 5 şirketin, 2012 yılında da 8 şirketin sırası işleme kapatıldı. Listeye göre, en çok 14 şirket ile 2002 yılında de-listing olmuş. Bu şirketler arasında Nergis, Sifaş, Polylen, Goldaş, Uki ve Uzel Makina bulunuyor. 

123-001.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar