Borsada fiyatlar 2011 seviyesine kadar düştü

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Borsa İstanbul’da son bir yılda yaşanan dalgalanma sonucunda fiyatlar neredeyse 2011 seviyelerine kadar geriledi. Özellikle Borsanın en kıymetli hisseleri ‘bankalar’ yarı yarıya erimiş durumda. 22 Mayıs 2013’de dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke’nin 22 Mayıs’ta Fed’in varlık alımlarını azaltacağını açıklaması hemen ardından gelen Gezi olayları ve 17 Aralık süreci ile piyasalarda yaşanan dalgalanmalar en çok Borsa’nın lokomotif hisselerini etkiledi. Aynı zamanda Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek olan bankacılık hisseleri yüzde 50’ye yakın ucuzladı. Neredeyse bedava diye tabir edilen hisse fiyatları yatırımcıların iştahını kabartıyor ama işin merak edilen bir kısmı da var. Şimdi yatırımcıların en çok sorduğu sorular, bankalar gözden mi düştü? Yatırımcıların bankacılık aşkı bitti mi? Bankaların yerini sanayi hisseleri mi aldı? Borsada alım zamanı mı? olunca bizde hemen bu soruları işin uzmanlarına sorduk.

BU YIL PEK PARLAK OLMAYACAK

Öncelikle hemen belirtelim, konuya yönelik görüştüğümüz borsa uzmanları, bankalarda yaşanan düşüşü normal karşılıyorlar. Çünkü, sektör pek çok düzenleme ile karşı karşıya kalırken, yeni kararlarında karlılıkta baskı yaratacağı düşünülüyor. Özellikle kredilere getirilen sınırlamalar, kredi kartında taksit düzenlemesi, vergi cezaları ve genel olarak 2014’te ekonomik büyümenin yavaşlamasının kredi talebini düşüreceği beklentisi negatif haber akışı olarak gösteriliyor.

Ayrıca ABD’nin varlık alımlarını azaltmaya devam etmesi ve 2015 yılı sonrasında faiz artırımına başlama beklentisinin bu yıl için bankaların bir nebze gözden düşmesine neden olacağı belirtiliyor. 22 Mayıs 2013’ten bu yana ne değişmiş diye baktığımızda piyasa değeri en yüksek hisseler sıralamasında yani Borsa’nın TOP 10 listesinde Turkcell, Enka İnşaat, Koç Holding, Anadolu Efes ve Coca İçecek gibi şirketlerin bankalarla boy ölçüştüğüne tanık oluyoruz. Bir yıl öncesinde zirveyi kimseyle paylaşmayan banka ve holdinglere artık bu hisselerin de ortak olduğunu görüyoruz. Böylece 2014 yılında bankalardaki bu boşluğu sanayi hisselerinin doldurması ve yıldızının parlaması bekleniyor.

PİYASAYI TAŞIYACAK HİSSELER YİNE BANKALAR

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen piyasayı yine taşıyacak hisselerin bankalar olacağının da altı çiziliyor. Peki şuanda alım zamanı mı diye sorduğumuz da ise piyasada yüzde 61’ler seviyesinde ağırlığı olan yabancı yatırımcıların risk almak istemeyeceği dile getiriliyor. Fakat siyasi görünümün netleşmesini, özellikle seçim sonucu bekleyen yabancıların ilk etapta yine bankaları tercih edeceğine de kesin gözle bakılıyor.

PD/DD RASYOSUNA GÖRE EN UCUZ HİSSELER

PD/DD (Piyasa Değeri/Defter Değeri) değeri borsa yatırımcısının bir şirketi değerlendirirken dikkate aldığı en önemli ölçütlerden biri. Bu oran bize bir şirketin borsadaki değerini öz sermayesine göre değerlendirme imkanı verir. Çünkü bu rasyonun 1,00’den küçük olması şirketin öz sermayesine iskontolu olarak ortak olmak demek. Finnet’ten aldığımız bu verilere göre, 22 Mayıs 2013’ten bu yana en çok ucuzlayan hisselerin başında VakıfBank, Halk Bankası, Bank Asya, Yapı Kredi ve İş Bankası C geliyor. Piyasa değeri en çok düşen hisselere baktığımızda ise yine VakıfBank başı çekerken, bunu Halk Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası C ve Bank Asya izliyor. Verilerde dikkat çeken gelişme ise bu süreçten Şekerbank’ın hiç etkilenmemesi. Bu banka hisselerinde ne ucuzlama ne de piyasa değerinde bir düşüş yaşanmamış. Akside piyasa değeri yüzde 17 yükselmiş.julide.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar