'Büyükler tanksa, biz bağımsızlar gerillayız'

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

2018 yılı itibariyle portföy yönetim sektöründe büyük bir değişim yaşanması bekleniyor. Bilindiği gibi, BES’te yönetilen fonların yüzde 40’ından fazlası, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren aynı portföy yönetim şirketi tarafından yönetilemeyecek. Global Yatırım Holding’in iştiraki olan ve 2015 yılında faaliyete başlayan Actus Portföy Yönetimi’nin Genel Müdürü Barış Hocaoğlu’a göre, bu uygulama ile sistemde yönetilen fonların yaklaşık yüzde 60’lık (yaklaşık 40-50 milyar TL) kısmının portföy yöneticilerinin değişmesi bekleniyor. Hocaoğlu, bu uygulamanın uzun vadede bağımsız şirketleri olumlu etkileyeceğini söyleyerek, “İlk etapta dağılacak fonlar yine büyükler arasında olacaktır. Sektördeki değişim yavaş yavaş başlayacaktır. Bu süreci şöyle tanımlıyorum; ‘Büyükler tanksa, biz bağımsızlar gerillayız.’ Sisteme girdikten sonra mutlaka büyüyeceğiz. Evet bu büyüme geceden sabaha olmayacak... 1 Ocak 2018 itibariyle bağımsızlara müthiş kaynaklar gelmeyecek. Ama zaman içerisinde bundan ciddi pay alacak şirketler olacak” dedi. “Türkiye’de portföy yönetimi şirketi büyüdüğünde bağımsız şirketlerden biri en büyük olacak. Hatta bankaları geçecek; dünyadaki örnekleri böyle” diyen Hocaoğlu, Actus’un uzun vadede burada dominant bir oyuncu olmayı hedeflediğini belirterek, BES fon yönetiminin rekabete açılmasından en büyük fayda sağlayacak portföy yönetim şirketlerinden biri olma iddiasını taşıdığını kaydetti. Hocaoğlu, önümüzdeki 5 yılda holdingin vizyonun en büyük bağımsız portföy yönetimi şirket olmak olduğunu ifade ederek, “BES bu anlamda tetikleyici olacak. Orta ve uzun vadeli hedefimiz 10 milyar TL büyüklüğe ulaşarak liderliğe oturmak” diye konuştu.

Hocaoğlu'na göre bu düzenleme ile sistemde yeni bir varlık kategorisi oluşacak. Hocaoğlu, "2018 yılında girişim sermayesi gibi bir fon tipine artık emeklilik fonlarının yatırım yapılabilir hale gelmiş olması gerekiyor. Sisteme geçişte yüzde 90 başlangıç fonuyla devam edilir, sonradan standart fonu geçişler olacaktır" dedi.

Actus Portföy'ü sandıktan satın aldı

Global Portföy Yönetimi 2012 yılında çoğunluk hissesinin devri sonrasında Azimut-Global ortaklığı olan AZ Global Portföy Yönetimi olarak faaliyetlerini sürdürüyordu. Fakat 2015’in ilk ayları itibariyle Global, stratejik olarak ortaklıktan ayrıldı ve sonrasında Polsan Portföy’ü satın alarak Actus Portföy Yönetimi’ni faaliyete geçirdi. Polsan Portföy’ün çoğunluk hissesi, 1,3 milyar TL aktif büyüklüğü ve 50 bin üyesi olan Polis Bakım ve Yardım Sandığından satın alındı. Şirket, ağırlıklı olarak kurumsal (vakıf, sandık, dernek ve holding) müşterilere hizmet veriyor. Şirket varlık büyüklüğünü bir yılda 140 milyon TL’den 600 milyon TL’ye çıkardı. Actus, halihazırda kurucusu olduğu 4 adet menkul kıymet yatırım fonunun yanı sıra Vakıf Emeklilik’in kurucusu olduğu 3 adet emeklilik fonunu da yönetiyor.

Satın almak için bir iki şirketle görüşüyoruz

Türkiye’nin en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketi olma hedefine; hem organik büyüme, hem de satın alma ve birleşmelerle ilerlemeyi planladıklarını söyleyen Barış Hocaoğlu, "Yeni bir yapılanmadan geçen holding, portföy yönetimini fokuslandı. Sektörde 50 şirket bulunuyor. Banka ve gayrimenkul portföy yönetimi olarak kurulanları çıkartırsak 20 şirket geriye kalıyor. 10 tanesi filan çok küçük zaten. Portföy yönetiminde ölçek çok önemli. Belli bir ölçeğin altında kaldığınızda hem büyüyemüyor, tıkanıyorsunuz; kar edemiyorsunuz. Bu nedenle belli bir ölçeğin üzerine çıkmak zorundasınız. Bu nedenle fırsatları değerlendireceğiz. Bu anlamda bir iki şirketle görüşüyoruz. 2018-2019’da bu hedefimize ulaşırız" diye konuştu.

TL'de kalan dolardan daha fazla kazanacak

2012-2014 yılları arasında dolar ve TL'ye yapılan yatırımlarda TL'nin ciddi fark attığını söyleyen Barış Hocaoğlu, 2012 krizinden sonra doların 1.60'a çıktığını, fakat bu yıllar arasında kurun 1.60-1.30 aralığında yatay seyrettiğini hatırlattı. Bu dönemde TL'de kalanların getirisini 7-8'e katladığına dikkat çeken Hocaoğlu, şunları söyledi: "12 sene sonra dolar alanların getirisi aynı yerde kalırken, TL'si olanlar faiz nedeniyle 1-1.5 milyon TL'ye sahip oldular. Önümüzdeki uzun dönem için yine böyle bir trend bekliyoruz. Kur 3.20'ye inebilir, 4'e de çıkabilir ama bizim öngörümüz TL'de kalan önümüzdeki 10-12 yılda dolardan daha fazla kazanacak. Dolar almayın demiyoruz ama bu saatten sonra TL'nin faizinin yüzde 12-13-15 olduğu bir yerde böyle bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Bütçe perfomansı böyle gittiği sürece faizler de radikal düşüş beklemiyoruz." Dünya piyasalarındaki gelişmeleri anlatırken 'parti' benzetmesine atıfta bulunan Hocaoğlu, değişik bir konjonktürden geçildiğini belirtti. Hocaoğlu, "Parti biter diyemiyorum ama biz çok temkinliyiz. Herkesin çok eğlendiği partilerde birisi elektiriği keserse kötü olur" dedi.

Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü PPP projesine 60 milyon euro finansman

Kamu-özel sektör ortaklığı ile yapılan şehir hastanelerinin sayısı artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından kamu-özel işbirliği ile 35 tane “Şehir Hastaneleri” açılacak. Bu mega projenin büyüklüğü 27-30 milyar doları buluyor. Bu projede 18'inin inşaatı devam ediyor, 21'inin ihalesi de yapıldı. Bu projelerden biri de Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü PPP. Actus Portföy, Türkiye’nin ilk altyapı fonu olan Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü PPP fonu ile toplam 600 milyon euroluk projeye 60 milyon euro ile özkaynak finansmanı sağlayacak. Barış Hocaoğlu, "Şehir hastaneleri projesini kazanan şirket bu yatırımın minimum yüzde 20'sini özkaynakla karşılamak zorunda. Bunun için çok ciddi bir özkaynak gerekiyor. PPP projeleri finansman sağlanmasına uygun dizayn edildiğinden borç kısımından sıkıntı yaşanmıyor. Esas sıkıntı özkaynak tarafında oluyor" dedi.

Bu fonun bir çok ilk'leri barındırdığını kaydeden Hocaoğlu, fonun içeriği hakkında şu bilgiyi verdi: "Türkiye’nin SPK mevzuatı çerçevesinde kurulan ve altyapı yatırımını finanse eden ilk girişim yatırım fonudur. Türkiye’de bir altyapı projesini sermaye piyasaları aracılığı ile finanse eden ilk fon, 29 yıl ile Türkiye’nin en uzun vadeli yatırım fonudur. Bu fonun yatırımcısı da ona göre olmak zorunda. 29 yıl vadeli yatırımcı bulmak dünyada kolay değil. Bu nedenle emeklilik ve alt yapı şirketlerine yatırımcı oldu. İnşaat 22 ay içerisinde tamamlanacak. 1900 yataklı bir hastane olacak. Ciddi emek ve getirisi olan bir fon. Bu fonu Türklerden de çok ilgi geldi. 2018 yılında yine sağlık sektöründe başka bir fon kurarak Türk yatırımcılar için başka fon kuracağız." Hocaoğlu öte yandan, şirketin hedefi olan 10 milyar TL büyüklükte alternatif varlık sınıfının yüzde 50 pay alacağı tahmininde bulundu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar