Çocuğunuzun geleceği için 'büyüyen temettü şirketleri'ni tercih edin

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Çocuğunuz daha doğmadan geleceğini planlamaya başlarsınız. Sadece ne giydireceğim, ne yedireceğim kaygıları değil büyüdükçe eğitimiyle başlayan gelecek endişeleri de sizi yönlendirir. Ebeveylerin tüm bu kaygılarını keşfeden finans kuruluşları da buna yönelik ürünler çıkartırken, aileler de çocukların geleceklerine yönelik tasarruf hesaplarına yöneliyorlar. Çevremizdeki pek çok ismin BES, sigorta ya da tasarruf hesabı gibi geleceğe yönelik endişeleri hafifletecek ufak ama düzenli getiri sağlayacak ürünlerle birikim yaptığını görüyoruz. Risk derecesi yüksek ürünleri değil de, düzenli getirisi olan enstürmanları tercih etmeye çalışırken acaba doğru mu yapıyoruz?

Son dönemde özel blogunda bu konu ile ilgili yazılar yazan İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ile sohbet ettik. Turşucu, "Eğer çocuğunuza ya da kendinize biriktirme amaçlı yatırım yapıyorsanız Borsa İstanbul’da düzenli ve temettüsünü büyüten şirketleri tercih etmek daha doğru olabilir" diyor. Peki 'büyüyen temettü şirketleri' ne demek? Şirketiniz size her yıl temettü veriyor ancak her yıl aynı miktarda ödem yapıyor. Çünkü kar büyümesi yok. Burada tanımlanan 'büyüyen temettü'nün önemi ortaya çıkıyor. Turşucu'ya göre, her yıl hisse başına aldığınız miktar büyümeli.

Her ay ufak alımlarla yüksek gelir

Getirilerin önemine değinen Turşucu, şöyle devam ediyor:

"Çünkü bu işin birde hisse fiyatı ve buna bağlı olarak toplam portföyünüzün zaman içinde büyüme kısmı da var. Temettüsü büyüyen Şirket’in her yıl kar rakamı artıyordur. Her yıl bir öncekinden yüksek kar elde eden şirketin ise hisse fiyatı yıllar içerisinde güçlü performans gösterir. Bu tip şirketlerde hisse performansı çok yüksektir. Özellikle sektöründe lider bir şirket ise hisse performansı çok daha fazla olur. Lider şirket olma özelliği bu yüzden önemlidir. Çocuklara yapılan her ay ufak alımlar gelecekte üniversite çağına geldiklerinde onlara tatmin edici bir birikimin yanında, yüksek temettü geliri sağlar. Kendiniz için ise bu bir emeklilik planı olabilir."

11 yıllık temettü verimleri

İdeal temettü şirketini "Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü ödeyen ve sektöründe lider veya önemli bir oyuncu olan bir şirket" olarak tanımlayan Tuncay Turşucu, genel olarak temettü veriminde öne çıkan şirketleri ele aldığı çalışmasında, son 11 yılın ortalama temettü verimlerini hesaplanmış. Son 11 yılda bir şirketin toplam kaç kez temettü ödediği, ödenen toplam temettünün yıllık ortalama büyüme oranı ve yan bilgi olması amacıyla da yıllık ortalama FAVÖK büyümesini çalışmaya dahil etmiş. Turşucu, "Burada amaç, uzun vadeli temettü hissesi birikimi yapmak isteyen yatırımcıların sadece temettü verimine değil aynı zamanda temettü ödeme sürekliliği, temettü büyüme hızı ve şirketin faaliyet karı büyüme hızını da göz önüne almalarını sağlamak" diye açıklıyor.

Hissenin performansı da önemli

Turşucu’ya göre, sadece son yılın temettü verimine bakıldığında yanılgılar olabilir. Turşucu, "Eğer uzun vadeli bir hisse biriktiricisiyseniz, aldığınız temettülerin yanında hisse fiyatının uzun vadedeki performansı da önemli olacak. Bu nedenle temettü büyümesi ve FAVÖK büyümesi önem kazanıyor. Çünkü karı yükselmeyen şirketin hisse performansı diğerlerine göre düşük kalabiliyor. Buna göre tabloda uzun vadeli temettü hissesi biriktirmeyi amaçlayan yatırımcıların temettü verimi yüzde 5 ve üzeri olan aynı zamanda yıllık ortalama temettü büyümesi ve FAVÖK büyümesi yüksek olan ve son 11 yılın nerdeyse her senesinde temettü ödeyen şirketleri tercih etmeleri hisse performansı bakımından da sağlıklı olabilir."

Hem büyüme hem temettü verimi olan şirketler

Turşucu, şu uyarıda da bulunmayı ihmal etmiyor; "Tablo ayrıca bize şunu da söylüyor. Sadece yüksek temettü verimi istediğinizde büyüme tarafı zayıf kalıyor. Sadece büyüme tarafı güçlü olmasını istediğinizde ise temettü verimi azalıyor. Önemli olan ikisini de sağlayan şirketleri bulmak. Bu tarz şirketler uzun vadede hisse performansı güçlü oluyor. Genel olarak gelecek 10-15 yıllık biriktirme döneminde ideal özelliklere sahip şirketler tercih edilebilir. Biriktirme döneminin sonunda başka deyişle emeklilik kısmında ise sadece temettü veriminin yüksek olması dikkate alınabilir."

Temettü şampiyonu İş Yatırım

Son 11 yılda temettü ödemesi sıralamasında İş Yatırım yüzde 14,8 temettü verimi ile ilk sırada yer alıyor. Şirket son 11 yılda 10 kez ödeme yapmış. Üstelik temettü büyüme oranı da yüzde 26.8 olmuş. İş Yatırım’ın ardından Oyak grubu çimento şirketleri arda arda sıralanmış. Adana Çimento, Mardin Çimento ve Ünye Çimento 11 yılın hepsinde yatırımcısına temettü vermiş ve getirileri de yüzde 9’un üzerinde olmuş. Fakat bu şirketlerin büyüme oranları ekside kalmış.

Temettü nedir?

Temettü, şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar