Dünyada negatif haber trafiği artıyor

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Geçtiğimiz hafta Moody’s Çin’in ve Hong Kong’un kredi notlarını düşürdü. Kredi notlarındaki bu düşüş kalıcı bir etki oluşturmamış olsa da, özellikle Çin’de Shanghai Bileşik Endeksi’nin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Shanghai Bileşik Endeksi 3.020 civarında ikinci dibi yaptıktan sonra 3.100’ün üzerinde bir haftalık kapanış gerçekleştirdi. Piyasada dikkatler genellikle ABD, dolar ve Trump üzerine kesilmiş olsa da Asya tarafının ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Çin hisse senetlerinde önceki haftalarda görülen düşüşler derinleşecek olur ve geçtiğimiz hafta görülen dip seviyelerin altı gündeme gelecek olur ise şuana kadar görülmeyen bulaşıcılık etkisi görülebilir. Çin dışında Brezilya, Güney Afrika ve Venezuella’da da devam eden siyasi gerginlikler de henüz gelişmekte olan ülkeler için bir tehdit olmaktan uzak olsa da biriken bu stresin izlenmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz.

Bu haftaya başlarken de İtalya’da seçim olasılığı konuşulmaya başlandı ve İtalya’da borsaya satış getirdi. Tüm bu gelişmeler şuana kadar lokal etkiler yaratmış olsalar da artan bu negatif haber trafiğinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul’a dönecek olursak BIST 100’de yılbaşından sonra başlattığı yükseliş trendi bu hafta 95.500 civarında bulunuyor. Bu seviye öncesinde ise geçtiğimiz haftanın zirve seviyeleri olan 96.500 civarı güçlü destek konumunda. Bu hafta aşağı yönlü hareketlerde izleyeceğimiz en önemli seviyeler buralar. Bu hafta herhangi bir gerekçe ile 95.500 altına sarkılacak olur ise satışların sertleştiğini görebiliriz. Bu nedenle 95.500 altında temkinli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Şuan için geçtiğimiz hafta test edilen zirve seviyelerin de bulunduğu 98.750 ile psikolojik olarak takip edilen 100.00 bölgesi direnç olarak izlenebilir.

Endeksteki momentumu göz önünde bulundurduğumuzda aşağı yönlü sert bir düzeltmeden bahsetmek için erken olsa da, mevcut seviyelerden başlayacak bir düzeltme hareketinin de sert olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle de yapılacak tüm alımların bir stop loss stratejisi dahilinde yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar