Enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Çarşamba günü açıklanan enflasyon verisi ile beraber yıllık enflasyon yüzde 11.20 düzeyine yükselirken, önümüzdeki aylarda biraz daha yüksek seyrin ardından Aralık ayı ile beraber manşet enflasyonda baz etkisi nedeniyle belirgin düşüş beklendiğinden bu durum büyük sürpriz yaratmadı. Ancak geçici dalgalanmalara neden olduğu düşünülen gıda, alkollü içecekler ve tütün gibi kalemler hariç bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon yüzde 11 ile 2004 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu yıllardan bu yana orta vadeli olarak enflasyonun yüzde 5 düzeyine gerilemesini hedefleyen bir ülke için pek hoş bir durum değil. Son günlerde kamuoyunda geniş yer bulan faiz tartışmasına bir de bu yönden bakmakta fayda var. Çünkü enflasyonun çalışanlar için alım gücünü olumsuz etkilemesi etkisinin yanında şirketler için de borçlanmayı zorlaştırması ve maliyetini artırması gibi etkileri mevcut. Global piyasalarda bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden talep edilen bir reel faiz vardır. Her zaman söylediğimiz gibi ekonomide çarkların dönmesi için dışarıdan tasarruf "ithal" etmek durumunda olan ülkemiz için de bu faiz, ülkenin ve dünyanın konjonktürü ile değişkenlik gösterse de mevcut durumda yüzde 2 civarında kabul edilebilir.

Enflasyon şu an yüzde 11 üzerinde ise ve TCMB anketlerine katılan biz ekonomistlerin gelecek yıllar için tahminleri en iyimser halde bile yüzde 8 ve üzerini işaret ediyorsa tahvil faizlerinin tek haneye inmesini beklemek yanlış olur. Beklentilerin oldukça altında ABD tahvil faizlerine karşın ülkemize TL riski almadan yatırım yapan bankaların dahi yüzde 5-yüzde 6 civarı dolar faizi istediğini unutmayalım. Mevduat ve dolayısıyla kredi faizlerinin de bankaların nakit akımlarının yanında ikinci piyasada tahvil faizlerinin bir fonksiyonu olduğunu düşünecek olursak enflasyonu aşağı çekecek tedbirleri ne kadar erken alırsak iş dünyasının da orta uzun vadeli daha makul planlarla (evet söylemeyi unuttum, enflasyonun önünüzü görmenizi engelleme gibi bir kötü huyu daha vardır) ihtiyacı olan fonlara daha makul faizlerle ulaşması sağlanır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024