Fed ve Trump yeniden ön planda

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Küresel gündemi ABD’de Fed Başkanı’nın kim olacağı ve Trump’ın seçim kampanyasına yönelik devam eden davalar belirlemeye devam ediyor. Güçlü adaylar içinde Yellen ve Taylor şahin taraf olarak yorumlanırken Powell biraz daha güvercin olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle son dönemin en güçlü üç adayı arasında ismi ön plana çıkana göre ABD faizleri ve dolar dalgalanmaya devam ediyor. Trump’ın çok yakın bir zamanda tercihini açıklaması bekleniyor. Bu nedenle yakın bir zamanda Fed kaynaklı sert bir fiyatlama değişimi görmemiz oldukça olası. Geçtiğimiz hafta da önce Taylor ismi ön plana çıkarken hafta ortasında ibre mevcut başkan Yellen’a dönmüştü. Haftanın son günü ise Powell isminin ön plana çıkarıldığını gördük.

Piyasalar yakın vadede Fed Başkanı’nın kim olacağına odaklanmış olsa da yeni başkanın kararları üzerindeki en belirleyici etken Trump’ın vergi reformunu hayata geçirip geçiremeyeceği ve Trump hakkında devam eden davaların akıbeti olacak. Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi, 2018 mali yıl bütçe tasarısını kabul etti. Cumhuriyetçilerin Demokratların desteğini almadan vergi oranlarını düşürmelerine imkan veren bu bütçenin kabulü Trump’ın vergi reformu konusunda elini kuvvetlendirmiş olsa da Cumhuriyetçiler’in, çoğunlukta oldukları Temsilciler Meclisi’nde bütçe tasarısını 212’ye karşı 216 oy gibi küçük bir farkla kabul ettirebilmeleri, vergi reformuna parti içi muhalefetin olabileceği endişesini üzerlerinden atabilmiş değiller. Piyasalar vergi reformunun geçme olasılığı artmış olmasına karşın fiyatlamayı tam olarak yapabilmiş değil. Bu nedenle şahin sayılabilecek bir Fed Başkanı ve vergi reformunun onaylanması doların değerlenme sürecine hız katabilir.

Bugüne döndüğümüzde ise akşam saatlerinde Fed’in, Perşembe günü de İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararını göreceğiz. Fed’in faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, aralık ayında beklenen faiz artışına yönelik vereceği mesajlar takip edilecek. İngiltere Merkez Bankası’nın ise faiz oranlarında 25 baz puanlık artış yapması bekleniyor. İngiltere’nin faiz artışı, Fed ve diğer gelişmiş ülke merkez bankalarından faiz artışı beklentilerini destekleyeceği için gelişmekte olan ülkeler için negatif etkileri olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar