Finansal sonuçlar ile gelen rekorlar

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

İlk çeyrek finansal sonuçlarının bankalarla birlikte sanayi sektöründe de önceki çeyreklere ve beklentilere göre daha olumlu geldiğini söylemek mümkün. Bu durum son haftalarda hisse senetleri özelinde sert hareketler yaşanmasına neden olurken, endekste ağırlığı yüksek olan bu hisseler endeksi de yukarılara taşıdı. 2017 yılının ilk çeyreğinde hem bankaların hem de banka dışı şirketlerin finansal sonuçlarının genel olarak güçlü bir seyir izlediği görüldü. BIST-100’de yer alan bankalar 2017 yılının ilk çeyreğinde net kârlarını 2016/1Ç’e göre yüzde 60 oranında artırarak 8,19 milyar TL’ye çıkardılar.

2016 yılının son çeyreğinin aksine banka dışı şirketlerin de 2017 yılının ilk çeyreğinde satış büyümeleri ve net kâr artışları, bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre daha pozitifti. BIST-100’de yer alan sanayi şirketlerinin satış gelirleri 2016/1Ç’e göre yüzde 33 oranında artış kaydetti. Satış gelirlerinde yaşanan artışta, ilk çeyrekte sağlanan teşviklerin katkısı ile ekonomide görülen toparlanma ile birlikte 2016/1Ç’e göre Euro ve ABD Doları’nın Türk Lirası karşısında yüzde 25 seviyelerinde değer kazanması ve yurt dışı satışları ağırlıklı olan şirketlerin satış gelirlerine yaptığı katkı etkili oldu.

Sanayi şirketlerinin net kârı da satış gelirlerindeki güçlü büyümenin etkisi ile artış gösterdi. BIST-100’de yer alan sanayi şirketlerinin 2016/1Ç’e göre net kâr artışı yüzde 65 olarak gerçekleşti ve 2017 yılı ilk üç aylık dönemindeki toplam net kâr 7,73 milyar TL seviyesine ulaştı (2016/1Ç: 4,71 milyar TL). Beklentileri aşan bu sonuçlar, küresel risk iştahının da yüksek seyretmesinin etkisi ile hisse fiyatlarına yansıdı ve BIST 100 hafta içinde 96.491 ile tarihi zirvesini gördü. İlk çeyrek finansal sonuçların geride kalmış olmasıyla birlikte, yurtdışı piyasalardaki genel konjonktürün ve Türkiye özelinde Suriye başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler ve Batı ile ilişkilerin yeniden ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar