Gaziantep açısından 2015 fena geçmedi ama

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Yeni yıla girince acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geri bıraktık denir ama 2015 yılının tatlı tarafını pek göremedik.  Gaziantep olarak geçen yılı değerlendirirsek, komşularla yaşanan sorunlardan en fazla etkilenen il olmamıza rağmen bu durumu iyi yönetmeyi başardık. Herşeyin dibe vurması beklenirken olumsuzluklardan en az etkilenen iller arasında yer alarak ülke genelinin üzerinde bir performans sergiledik. 

Gazianteplilerin üretim yapmadığı ürün yok gibidir. Bu ürettiği ürünleri de dünyanın hemen hemen her ülkesine ihraç eder. İl değerlendirmesinde ihracat rakamlarının önemi büyüktür. Bu nedenle geçen yılın ihracat rakamları üzerinden bir değerlendirme yapmak istiyorum. Gaziantep 2014 yılında 6.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılki hedefi ilk aylarda 7 milyar dolar idi. Ancak 'aylar içerisindeki gelişmeler neticesinde geçen yılı yakalarız' yönünde açıklamalar yapıldı. Aralık ayına gelene kadar da  beklentiler bu yönde oldu. Ancak Aralık ayında Habur Sınır Kapısı kapanınca hedefler tamamen şaştı ve yüzde 5.5’lık düşüşle 2015 yılı 6 milyar 270 milyon dolarlık ihracatla tamamlandı. İlin en önemli ihraç kalemi hububat bakliyat olurken ikinci sırada halı, üçüncü sırada kimya var.  Halıda yüzde 15’lik bir düşüş var. Kimya sektöründeki düşüş ise yüzde 7.2.  Bu düşüşlerin yanında hububat bakliyatta 0,5, konfeksiyonda 2,8, kuru meyve de yüzde 12,7’lik artış var. Özellikle rakam düşük olsa da kuru meyvedeki artışın önümüzdeki dönemlerdede artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin ihracatı yüzde 8.56 düştü. Gaziantep yine iyi, her ne kadar Gaziantepliler bu durumdan memnun olmasa da. Ancak Gaziantepliler bu yıldan umutlu. Aradaki farkı kapatmak için çalışmalar çoktan başlamış durumda. Yeni pazarlar bulmak ve yeni ürünler geliştirmek, markalaşma faaliyetleri,  insan gücüne yatırım gibi konularda zaten iyi olan Gaziantepliler daha fazlasını yapmak için çabalıyor. 

Kriz dönemlerini, sıkıntılı dönemleri yönetebilme becerisine sahip Gaziantepliler için  sınırlarda ticareti etkileyecek sıkıntılar yaşanmasın, teşvikler yeni yatırımcılar kadar mevcut yatırımcıları da kapsasın, hep söylenen reformalar hızlı bir şekilde uygulansın yeter. 

Gaziantepliler her zaman olduğu gibi yeni başarı hikayeleri yazmaya hazır yeter ki, önünde engeller olmasın. 2016 yılının 2015’ten daha keyifli geçmesi dileğiyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024