Gaziantep oda, borsa ve birlik seçimlerinde gözler Ticaret Odası ve GAİB’de

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Şu sıralar çoğu iş insanımız yoğun. Yoğunlukları kendi işleri için değil, nisan ayında gerçekleşecek oda, borsa ve birlik seçimleri için. Yani şu sıralar yapılan mesailer kentin doğru isimler tarafından yönetilmesine yönelik. Sadece kentte değil ülke gündeminde de merak edilen konu iş dünyasındaki seçimler. Gaziantep’te bu konuda olan biteni bir de ben anlatayım istedim.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanlığını iki dönemdir Adil Sani Konukoğlu yürütüyor. Konukoğlu, Sanayi Odası için tek aday. Ancak yönetim ve meslek komitelerinde her dönem yüzde 60-70 oranındaki değişim yaşandığı için asıl heyecan bu tarafta.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanlığı için tek aday Ahmet Tiryakioğlu. İkinci dönem için başkanlığına kesin gözüyle bakılan Tiryakioğlu’nun yeni dönem projelerinin ne olacağı konuşuluyor.

Gaziantep’te asıl heyecan bir önceki dönem gibi Gaziantep Ticaret Odası’nda. 1992-2013 yılları arasında başkanlık yapan Mehmet Aslan’ın karşısında yarışan Eyüp Bartık’ın başkanlığa seçilmesi kent adına önemli bir değişim idi. Başkan Bartık, tüm görevlerinden üç yıl sonra istifa etti. Bartık’ın istifasından sonra 2016 Aralık ayında gerçekleştirilen seçimle Başkanlığa Beyhan Hıdıroğlu seçildi. Kasım 2017’de yapılması beklenen seçimlerde adaylığını açıklayan Hıdıroğlu, nisan ayına ertelenen seçimlerde aday olmayacağını net bir şekilde açıklarken 20 Nisan tarihinde tekrar aday olacağını duyurdu. Çok net bir şekilde aday olmayacağını herkese bildiren Hıdıroğlu’nun adaylık açıklaması herkesi şaşırttı.

Diğer adaylar kim derseniz ikisi Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcıları Rıdvan Köksüzer ile Tayfun Aygın, diğer isim ise halen meclis üyeliği görevini sürdüren Tuncay Yıldırım. Resmi açıklama şimdiye kadar sadece Hıdıroğlu’ndan geldi. Köksüzer, Aygın ve Yıldırım resmi olarak henüz açıklama yapmadı. Bu dört isimin dışında sürpriz yeni isim ya da isimler çıkabilir mi, net bir şey söylemek mümkün değil.

Kısacası Gaziantep Ticaret Odası’ndaki seçimler kıran kırana geçecek. Bu arada Türkiye’de kurulan ilk ticaret odalarından biri olan Gaziantep Ticaret Odası, bu yıl 120. yaşını kutluyor. Seçim sonuçları bu tarafıyla önemli. Yeni seçilecek yönetimin bu özel yılda yapacağı etkinlik ve projeler şimdiden merak konusu.

İlçelerdeki duruma bakacak olursak Nizip Ticaret Odası’nda mevcut başkan Mehmet Özyurt ve Ticaret Borsası’nda mevcut başkan İbrahim Özsarı tek aday olarak seçime gidecek gibi görünüyor.

25 Nisan’da seçimlere gidecek Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nde (GAİB) nasıl bir tablo karşımıza çıkıyor derseniz; iki dönem kuralına takıldıkları için mevcut Koordinatör Başkan Abdulkadir Çıkmaz (Aynı zamanda Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı), Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği Başkanı Sami Konukoğlu ile Halı İhracatçı Birliği Başkanı Salahattin Kaplan tekrar aday olamazken, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’nın tekrar aday olacağı iddia ediliyor.

Birlik başkanlığı için henüz adaylığını resmi olarak açıklamasa da İbrahim Türkhan’ın adı geçiyor. Türkhan, seçimlere Kuru Meyve ve Mamulleri sektöründen girecek. Başkanlık için başka isimlerin de çıkabileceği konuşuluyor. Yine şu ana kadar resmi olarak açıklanmasa da Halı İhracatçı Birliği Başkanlığı için ise en güçlü adayın Ahmet Kaplan olacağı konuşuluyor.
Son söz; Gaziantep ve ülkemiz için doğru isimlerin seçilmesini temenni ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024