Gaziantep, Suriyeliler Raporu’na yanıt bekliyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Artık misafirlikten çıkan, birlikte yaşamaya alıştığımız ya da halen alışmaya çalıştığımız Suriyeliler konusunda Gaziantepliler olarak anlatacak çok şeyimiz var. Yaklaşık 330 bini kayıtlı olmak üzere sayıları 450 bini bulan Suriyelilerin gelmesiyle nüfusu artan kentimizde eğitim, sağlık, güvenlik, trafik alanlarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Öngörülemeyen bu nüfus artışının kontrolünü sağlamaya çalışan kent yetkilileri kendi çabalarıyla ancak bir belli bir noktada sorunlarına çözüm bulsa da asıl hükümetin bu konuda net girişimlerde bulunmasını bekliyorlar. 

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener ile de bu konuyu konuşmak üzere bir araya geldik. Gaziantep halkının iyi niyetli, hoşgörülü olduğunu, ufak tefek sorunlar yaşansa da çok fazla serzenişte bulunmadığını söyleyen Yener, ilgili yasalar çıkmazsa Suriyeliler konusunun Gaziantep’in çilesi olmaya devam edeceğini ifade etti. 

Oda olarak 21 STK ile bir araya gelip ayrıntılı bir Suriyeliler Raporu hazırladıklarını, bu raporun eleştiri odaklı olmayıp çözüm odaklı olduğunu, ilgili bakanlıklara sunum yapıldığını ancak hiçbir somut adım atılmadığını bildiren Yener, “Sürekli olarak konu üzerinde çalışıldığı söyleniyorsa da bu belirsizlik bizlerin canını sıkıyor” diyor. 

Savaş bittiğinde bu insanların ülkelerine dönmeyeceğini düşünen Yener, “Yıkık dökük bir ülke düşünün, şartların minimize olduğu, devletin güven vermediği, asgari ücretin savaştan önce bizim paramız ile 500 TL olduğu bir yere kim gitmek ister”ifadesini kullanıyor. 

Önemli bir sanayi kenti olan Gaziantep’in insan gücüne her daim ihtiyacı bulunduğunu vurgulayanYener, Suriyelilerin iş hayatına çıkarılacak yasalarla biran önce kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda kente geldiği sırada Gaziantepliler olarak Suriyeliler ile ilgili hazırlanan tüm raporları kendisine sunduklarını aktaran Yener, Erdoğan’ın raporları bizzat okuyacağını söylediğini ifade etti. 

Yener son olarak, artık kaybedecek zamanları olmadığını belirterek, Suriyeliler sorunu ile karşı karşıya kalan kentlerin kendi kaderine terk edilmemesi gerektiğini söyledi. Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener’in söylediklerine katılmamak mümkün değil. Bu konuda gereken niçin yapılmıyor doğrusu anlamış değiliz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024