Gaziantepli Amazon Güceğlioğlu’nun “Lohan” markası

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gazetemizde sürekli girişimcilerin haberlerini yazıyoruz. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda sürekli girişimcilik kursları düzenliyor ve sertifika veriyor. “Acaba bu kurslar gerçekten amacına uygun hizmet veriyor mu?” diye merak ettim ve bir girişimcilik kursuna başvuru yaptım. İlk etapta başvuru yapanları sırasıyla mülakata aldılar. Fikirlerimizi sordular. Tabi gazeteci olunca iyi bir fikir sunmak çok sorun olmadı ve ilk açılan sınıfa kabul edildim. Kurs eğitmenimiz Arzu Güceğlioğlu ile tanıştık. Donanımıyla, enerjisiyle, paylaşımcılığıyla ilk günden herkesin gönlünde yer etti ve yaptığı işin hakkını sonuna kadar verdi. Sertifikamı aldım ve gazetecilik merakıyla sorguladığım bir işin doğru yapıldığını gördüm, mutlu oldum.

Aradan epey bir zaman geçti, bize girişimciliğin ne kadar önemli olduğunu anlatan öğretmenimiz kendisi girişimci olarak çıktı karşıma. “Bölge ürünlerini nasıl markalaştırabilirim, ne yapabilirim” diye çıkmış yola Güceğlioğlu ve Kilis’in zeytin yağını ve Gaziantep’in Lohan bölgesinde yetişen ince kabuklu beyaza yakın incirini “ Lohan” markasıyla üretip satışına online olarak başlamış. Bu arada bölgenin “zahter” bitkisini kaya tuzu ve limon suyuyla kavanozlamış ve kahvaltılar, hafif bir öğün isteyenler için enfes bir lezzet ortaya çıkarmış. Güceğlioğlu, bu ürünleri daha da çeşitlendirip zenginleştirmek için ise yoğun araştırmalar yapıyor. Bu arada bu organik ürünler lezzetine göre çokta uygun fiyata satılıyor.

Ürünlerini ambalajlama şeklini ben çok beğendim. Özellikle incirler kavak ağacından yapılan özel kutular içerisinde, Gaziantep’in tescilli ürünü kutnu kumaşı ile süsleniyor. Güceğlioğlu, ambalajlarının daha da güzelleşeceğini söyledi.

Bölge köylerinde çiftçilerle ortak çalışılıyor. Çiftçi memnun, Güceğlioğlu memnun. Hep demiyor muyuz “çiftçimizi güçlendirelim”, “para kazandıralım”, “köyden şehirlere göçü önleyelim” diye. Son yayınlanan yazımda da bahsetmiştim, ülkeye en faydalı şey meyveli ağaç dikmek diye. Buyrun size meyveli ağaç örneği. Buyrun size çiftçiyle ortak proje ve çiftçinin köyde kalma yolu. Buyrun size organik ürün, katma değerli ürün.

Bu işte onu yüreklendirenler olduğu kadar yanlış yaptığını düşünenlerde olduğunu söylüyor Güceğlioğlu, ama bu olumsuz tavırların onu daha da kamçıladığını ve daha fazla çalışmasına neden olduğunu söylüyor. Bölge ürünlerinin daha fazla üretilmesini sağlayacağı için, bölge çiftçisine katkı sunacağı için, bölge ürünlerinin markalaşması konusunda önemli bir girişim olduğu için, kadın girişimciliğine örnek olduğu için herkesin bu işe sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum.

Öyle ki Gaziantep, gastronomi kenti ünvanına sahip bir kent. Bu konuda dünyada ön plana çıkmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da “Lohan” gibi markalara sahip çıkılması gerekiyor. Lezzetli bölge zeytinini, zeytin yağını, incirini, zahterini, cevizini her gelene tattıralım, gelemeyene gidip biz tattıralım. Girişimcilerimize sahip çıkalım. Kadın girişimcilerimize daha fazla sahip çıkalım. Destek istemek için onlar kimsenin ayağına gitmesin, biz gidelim teşekkür edelim, destek olalım, yol gösterelim, yer tahsis edelim, kısaca önündeki engelleri kaldıralım.

Gaziantepli Amazon Arzu Güceğlioğlu’na başarılar dileyerek, bu örneklerin çoğalmasını temenni ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024