Gaziantepli Casper’dan altın değerinde tavsiyeler

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu (GGK) geleneksel tecrübe paylaşımları toplantısında Casper Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı’yı ağırladı.

GGK Başkanı İbrahim Yetkinşekerci’nin enerjisi yüksek. Bu enerji güzel işlere dönüşüyor. Bu tecrübe paylaşımları toplantılarıyla Gaziantepli gençlere güzel ufuklar açılmasına vesile oluyor. Biz de bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Fakılı Gaziantepli. Hemşerilerine altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Toplantının yapıldığı salon doluydu. Fakılı’nın konuşması bir saati geçti. Ancak tüm salon anlatılanları can kulağıyla dinlendi. Ben bile bir gazeteci olarak böyle dolu dolu bir başarı hikayesi dinlemenin keyfini yaşadım.

Bu yazımda Fakılı’nın hikayesinden bazı bölümleri okuyucularımıza aktarmak istedim. Fakılı, “İş adamı nasıl olunur?”, “Bir şirket en iyi şekilde nasıl yönetilir?” konularında bir eğitim görmediğini, strateji kitapları falan da okumadığını, bunun yerine tarih kitapları okumayı tercih ettiğini söyledi.

28 yıllık iş hayatı boyunca binlerce toplantıya girdiğini, bütün dünyadan insanları tanıdığını, birçok yabancı şirketi incelediğini ve bu tecrübelerle kendi şirketini yönetmeye çalıştığını aktaran Fakılı, Gaziantepli gençlere fırsatları varsa kesinlikle eğitim almalarını ve işlerin böylelikle daha kolay ilerleyeceği ifade etti.

Aynı okulda okuyan bilgisayar mühendisi 5 arkadaş yola çıktıklarını belirten Fakılı hayalinin Türkiye’nin en fazla satılan bilgisayar markasını oluşturmak olduğunu söylediğinde etrafındaki herkesin kendine güldüğünü ancak Casper’ı zirveye oturtmayı başardıklarına dikkat çekti. Hayal kurmaktan korkmamak gerektiğini bildiren Fakılı, dünyanın herhangi bir yerinde birileri sizin hedeflerinizi gerçekleştirmişse bunun yapılabileceğini söyledi.

Altan Aras Fakılı, kredili büyümeye hiçbir zaman sıcak bakmadıklarını ancak kullanmak zorunda kaldıklarında 1994 krizinden çok etkilendiklerini ve bunun sonrasında kredi kullanmamaya karar verdiklerini belirtti.

Kriz dönemlerinin önemli fırsatlar yarattığını aktaran Fakılı, Casper’ın hep krizlerde büyüdüğünü ifade ederek, marka değerini artırmak için uygun tanıtım araçlarını kriz ortamlarında çok iyi değerlendirdiklerini ve zor dönemler geçtiğinde herkes bir büyürken kendilerinin beş büyüdüğü bilgisini paylaştı.

Bir Gaziantepli olarak sanayideki atılımlarını yakından takip ettiği kentte büyümenin borçlanarak yapıldığını vurgulayarak, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde kullanılacak kredinin sermayenin yüzde 10-15’ini geçmemesi gerektiği yönünde tavsiyede bulundu.
Fakılı, Gaziantepli gençlere yaptıkları işi iyi bilmelerini, taklitçi olmamalarını, güvenilir olmalarını tavsiye ederken, ortaklı şirketlerin başarılı ve uzun ömürlü olmasının formülünün ortakların eşlerinin kesinlikle görüşmemesi olduğunu söyledi.

Casper Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı gibi isimlerin Gaziantep’e daha çok gelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Gaziantep’in yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Bunu her ortamda söylüyorum Bu yeni hikayenin doğru yazılmasında da böyle tecrübeli isimlerin katkısı önemli olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024