Gaziantepli firmalar Türkiye'ye moral vermeye devam ediyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep hep ülke büyüme rakamlarının üstünde büyüme gerçekleştiriyor. Bu yılda aynı performansı gösterecek gibi duruyor. Gaziantep ekonomik açıdan 2015 ve 2016 yılına göre daha keyifli bir yıl geçirdi demek mümkün. 2016 yılında 6.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl Ocak-Kasım döneminde 5 milyar 964 milyon 887 bin dolarlık ihracat yapılan kentin yıl sonunda bu rakamı 6.5 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye’nin En Büyük Bin firma araştırmasında 58 Gaziantepli firma var. Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan en fazla ihracat yapan firma listesinde de 73 Gaziantepli firma yer alıyor.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri araştırmasında da Gaziantep’ten 12 firma var. Bu sıralamada Gaziantep’ten genelde 3-4 arası firma yer buluyordu. Üstelik bu hızlı büyüyen 100 şirketin ilk sırasında yüzde 45 büyüme ile Gaziantepli Beşler firması bulunuyor.

Gaziantep’in başarısını hep yukarılara taşımayı görev edinmiş firmaları zor dünya ve ülke koşullarına rağmen sorumluluk bilinciyle yatırım yapmaktan vazgeçmedi. Kapasitelerini artırdılar, yeni ürünler ürettiler, yeni teknolojiler geliştirdiler, istihdamlarını artırdılar, yeni pazarları keşfe çıktılar. Her geçen yıl daha fazla çalışmak gerektiğinin farkında olarak hareket ettiler ve geçmişteki başarılarını devam ettirmenin haklı gururunu bu yılda yaşıyorlar.

Gaziantepli firmaların bu yıl içerisinde geleceğe umut veren bazı gelişmelerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

- Bugün 20’den fazla patentli ürün, 80’nden fazla tescilli markayla dünyanın en yenilikçi, inovatif premium denim firması konumunda olan Sanko Holding’in İsko'su dünyanın önde gelen moda alanında söz sahibi markaları DieseL, Replay, Barbour, Liu Jo, Guess, Jbrand ile yaptığı iş birliktelikleriyle dünya çapında kendinden sıkça söz ettirmeyi başardı.

-Merinos ve Sasa gibi güçlü şirketleri bünyesinde bulunduran Erdemoğlu Holding’in 1 milyar dolarlık yatırımları sürerken bu yıl sonunda yüzde 40 büyüme bekleniyor. Holding’in Sasa’sında ise iddialı hedefler doğrultusunda ithal edilen ürünleri üretmek için harekete geçilmiş durumda.

-Türkiye’nin en fazla ihracat yapan çikolatacısı Şölen, bu yıl 600 milyon liralık yatırımla Endüstri 4.0 özellikleri taşıyan tesisini faaliyete geçirdi.

- Beşler Un, günlük 2 bin 100 ton üretim kapasitesiyle yalnız Türkiye’nin değil Ortadoğu ve Balkanların da en büyük un üretim tesisi olmayı başardı. Beşler Un, bugün Türkiye un ihracatının yüzde 15’ini tek başına yapıyor.

- Mogul Tekstil, saç telinin 100’de bir inceliğinde “ Madaline” markasıyla mikrofilamentten akıllı kumaş üretmeyi başardı. Endüstri 4.0 kullanılarak geliştirilen kumaş, hazır giyimden otomotive, duvar kaplamalarından ses sistemlerine, medikalden ev tekstiline kadar birçok alanda yer alacak.

- Bilkon Kağıt Bobin Ambalaj, bu yıl entegre tesis yatırımı yaparak merkez tesislerinin ana hammadde üretimi için Adana’da Kâğıt İmalat (Gri Karton, Fluting, Hp Fluting, Kraftliner) işletmesini satın alarak, Türkiye’de bulunduğu sektörde ilk 5’e içerisine girmeyi hedefliyor.

-MB Holding’in İnper Perlit firması perlit genleştirme yatırımı yaparak “Perstone” markalı yapı malzemeleri ve yalıtım malzemeleri sunarken dünyada ilk olan blok perlit üretimi gerçekleştiriyor.

-Özmen, Türkiye’nin en büyük özel lisanslı deposunun ardından yine bir ilk olan Endüstri 4.0 özellikli un fabrikasını Gaziantep 5. OSB’de faaliyete geçirdi.

- Tat Kimya, yabancı firmaların elinde bulunan kozmetik sektörüne Dex markalı şampuanlarını sunarak, yerli üretime destek verme bilinciyle yatırımlarını şekillendiriyor.

Daha örnekleri artırarak devam edebilirim ama yerim sınırlı. Anlatmak istediğim Gazianteplilerin yaptıklarıyla hep ülkemize moral verdiği ve bunu bu yıl da yine başardıkları. Darısı önümüzdeki yıllara diyerek, Gaziantep örneğinin ülkemizde çoğalmasını temenni ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024