Gaziantep’te bir yatırım sevdalısı

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’in öne çıkan kuruluşlarından MB Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat’ı ziyaret ettik. Çok sıcak ve samimi bir şekilde bizleri ağırlayan Balat’la hedefl erini konuştuk. Yatırım sevdalısı Balat, MB Holding’in temellerini 51 yıl önce atmış. MB’nin, inşaattan seracılığa, perlitten medikal tekstile, jeotermal enerjiden turizme kadar çeşitli faaliyet alanları bulunuyor. “Başarı en büyük mutluluk” felsefesiyle hareket eden Balat, tüm yumurtaları aynı sepette taşımanın riskli olduğunu düşünenlerden. Bu nedenle farklı alanlarda yatırım yaptıklarını söylüyor. 

MB’nin firmaları Baltaş İnşaat, Balpa İnşaat, İnter Perlit, Mege Enerji, Sultan Sera, 3Teks Medikal Tekstil, BLT Turizm, Balet İzolasyon Hafif Beton. Holding firmalarından Baltaş İnşaat, Türkiye’nin toplu konutta profesyonelleşmiş 5 firmasından birisi. İnper Perlit firması da bölgedeki ilk ve tek perlit üretim tesisi. Perlit inşaat sektöründe ısı ve ses yalıtımında, tarım sektöründe verim artırıcı olarak kullanılıyor. Sanayinin birçok dalında da farklı kullanım alanlarına sahip bir malzeme. 3teks Medikal Tekstil’de ise steril tek kullanımlık tıbbi örtü, önlük ve cerrahi setler ile non-steril önlük, örtü ve kılıf grupları üretiliyor. Sultan Sera, Türkiye’de bir jeotermal enerji santraline entegre olarak ısıtılan ilk sera olma özelliği taşımakta. 

Son dönemde enerji sektöründe de büyüme kararı alan MB, 1999 yılında Menderes Geothermal’i kuruyor. 2006 yılında Türkiye’nin ilk özel Jeotermal Enerji Santrali olan Aydın Salavatlı Jeotermal sahasındaki, 8,5 MWe kapasitesindeki Dora-1’in üretime geçirilerek Menderes Geothermal fiilen hayata geçiyor. Ardından 11,5 MWe gücündeki Dora-2 jeotermal enerji santrali devreye alınıyor. Geçtiğimiz ay da 34 MWe gücünde Dora-3’ün açılışı yapıldı. 2015 yılı sonunda devreye alınması planlanan Dora-4 enerji santralinin de temel atıldı. Dora-3 ile birlikte toplam enerji üretim kapasitesi 71 MWe kadar çıkacak. Şirket bünyesindeki jeotermal tesislerden 2015 yılı sonu itibarı ile yılda 700 milyon kw/saat elektrik enerjisi üretilebilecek. Gaziantep aşığı Muharrem Balat ülke için eli taşın altında olanlardan. Kendisine başarılar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024