Gaziantep’te film, futbol, üniversite, havaalanı ve meyveli ağaç üzerine notlar

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’e dair yazacak çok şey vardı, birkaç konuyu bir yazıda yazmak istedim. Bakın bakalım kentin gündeminde neler varmış.
**
Yapımcılığını Zeugma Yapım’ın üstlendiği, yönetmenliğini Oğuz Yalçın’ın yaptığı “Antep Fıstığı” filmi vizyona girdi. Başrollerini Ivana Sert ve Gaziantepli tiyatrocu Orhan Uslu’nun paylaştığı filmde ayrıca Gaziantepli ünlü haber sunucusu Oğuz Haksever de yer aldı. Tüm çekimlerin Gaziantep’te gerçekleştirildiği “Antep Fıstığı” filmi izleyicilerden tam not aldı. Filmde, kentin gelenek ve görenekleri yansıtılırken Gaziantep’in tarihi mekan ve sokak görüntüleri ise keyifl i bir görsel şölen sunuyor. Başta Gaziantepliler olmak üzere herkes bu filmi izlemeli.
**
Bir kadın olarak futboldan anlamamak çok sorun değil de bir gazeteci olarak anlamamak olmaz değil mi? Ama ne yalan söyleyeyim hiç anlamıyorum ve de ilgi de duymuyorum. Ancak ekonomi gazetesi olmamızdan dolayı sohbet ettiğimiz sanayicilerin son dönemde kentte bir futbol kulübü kurarak mesailerinin önemli bir bölümünü buraya kaydırması, mecburen bu tarafta neler oluyor dememe neden oldu. Siyah beyaz renkli Gazişehir Futbol Kulübü’nün Başkanı Adil Sani Konukoğlu. Yönetimde Gaziantep’in tanınmış pek çok sanayicisi var. Takım 1. Ligde, Süper Lig için yoğun çalışılıyor. Değerli ve çalışkan futbolcuları ve bir teknik direktörü var. Hedefe ulaşmak çokta zor değil gibi çünkü hem yönetim hem oyuncular hem de Gaziantep halkı bu konuya gönül veriyor.
**
Gazetemizde 9 Şubat tarihinde “Gaziantep’e teknik üniversite şart” başlığı ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz ile yaptığımız röportajı vermiştik. Bir okuyucumuzda yeni bir üniversite açmanın doğru olmadığını, hoca bulmanın çok zor olduğunu, üniversite açmanın bir tabela ve bina meselesi olmadığı konusunda eleştiri getirmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde Gaziantep’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci bir devlet üniversitesi kurulacağını müjdeledi. Şimdiden kentte yeni üniversitenin adı konusunda öneriler gelmeye başladı. Yabancı dil eğitimi veren ve teknik bir üniversite olmasını dileyerek şimdiden kentimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.
**
Gaziantep’te havaalanı sorunu hep ilin gündeminde. Sefer sayıları kentin ihtiyacını artık karşılamıyor. Uçuş iptalleri ve rötarları çok yaşanıyor. Fiyatlar çok yüksek, örneğin komşu kent Adana ile aramızda fiyat farkları inanılmaz açık. Diğer taraftan “Gastronomi kenti” seçilmiş bir kente yakışır yeme içme mekanlarının ve alışveriş yapılabilecek mağazaların yetersizliği de ayrı bir konu. Bu konuda çalışmalar olduğunu biliyoruz ama acil olarak kentin ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıya kavuşturulması gerekiyor.
**
Bir sanayici büyüğümüz Gaziantep’in KOBİ’leriyle ilgili bir yazımı okuduktan sonra ziyaretime geldi ve Gaziantep’in asıl KOBİ’lerinin ceviz, fıstık ve zeytin ağaçları olduğunu söyledi. “Nasıl yani” diye sorduğumda “sizin adınıza şu bölgeye şu kadar çam ağacı diktik” diye mektuplar, mesajlar geliyor mu diye sordu. “Evet” yanıtını verince, “Bu çam ağaçları yerine meyveli ağaç dikilse bu ülkeye daha fazla iyilik yapılmaz mı?” sorusuyla karşılık verdi bu kez. Hiç böyle düşünmemiştim, oysa çok haklıydı. Bu üç ürün bölgede verim elde edilen ürünler. Çok fazla yetiştirilmediğinden ithalde ediliyor. Bu konuda da son söz; çam ağacı dikelim dikmesine de kendi meyve ağaçlarımızı daha fazla dikelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024