Gaziantep'te her şeye rağmen işler tıkırında

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Ramazan ayıydı, bayramdı, bu hafta seçim var. Ancak Gazianteplilerin gündeminde bu konulardan çok yeni projeler, yeni yatırımlar,  yeni üretimler var.

Gaziantep her dönem hedeflerine ulaşmada engel olabilecek her türlü olumsuz söylemlerden uzak durup krizleri avantaja çevirmesiyle bilinen girişimci insanların kenti olmuştur. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bu dönemde de aynı gayret içerisinde olduklarını söylemek mümkün. Kurlarda aşırı dalgalanmalar var, piyasalarda sıkıntılar yaşanıyor ama olumlu etkileri de var denilerek bardağın dolu tarafı görülmeye çalışılıyor.

“İhracatçı kent” kimliği olan Gaziantep'in ilk beş aylık ihracat rakamları her kesime moral veriyor. Öyle ki;  Gaziantep'in 2018 yılı Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 arttı. Ocak-Mayıs dönemi Gaziantep’in toplam ihracatı ise 2 milyar 855 milyon 302 bin dolara ulaştı. Geçen yıla göre aynı dönemine göre toplam ihracatında yüzde 5,1 artış yaşandı. İlde yıl sonu 7 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 24 Gaziantepli firma var idi. Geçen yıla göre 2 firma eksilmiş görünüyor ama buna çokta takılmış durumda değil kimse. Çünkü Anadolu Kaplanı kentler arasında liderliğini yine sürdürüyor. Kentin Organize Sanayi Bölgesinde güzel yatırımlar var. Gaziantep 5. OSB bölgesi büyük yatırımların boy gösterdiği bir bölge oldu. Tam bir şantiye, her gittiğinizde koca koca tesislerin sayısının arttığını görebiliyorsunuz.

Yatırımlar konusunda somut birkaç örnek vermem yerinde olacak.

* Polyester FDY, POY ve BCF iplik üretim makineleri imalatı yapan Uslan firması TÜBİTAK desteği ile Türkiye’de ilk olma özelliği olan polyamid POY iplik üretim makinesi üretimiyle dikkat çekti. Uslan Arge Genel Koordinatörü Doç. Dr. Yusuf Uskaner 2.7 milyon lira harcama ile geliştirdikleri polyamid POY iplik üretim makinesinin tekstüre iplik sektöründe pek çok sorunun çözümüne yardımcı olacağını ve sektöre bir canlılık getireceğini belirtiyor. 

* Kumaş ihraç ederken geçen yıl Adam Dış Ticaret,  2 milyon dolarlık yatırım yaparak bu yılın nisan ayında ADT Global Tekstil şirketini faaliyete geçirerek kumaş üretime başladı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Bilginsoy, 2017 yılında gerçekleştirdikleri 23 milyon dolarlık ihracat rakamlarını bu yıl 30 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini aktarıyor.

*2 milyon dolarlık yeni tesisi yatırımı yapan Akd Plastik, üretim kapasitesini yüzde 40 artıracak.  20’den fazla ürün çeşitliliğine sahip firma olarak yeni tesisiyle beraber Ar-Ge çalışmalarımıza ağırlık vererek yeni ürünler geliştirecek. Akd Plastik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Doğan, Türkiye’de plastik sektörünün küçülerken kendilerinin geçen yıl yüzde 11 büyüdüğünü söylüyor.

Bir de kentte sayıları 450 bini aşan Suriyeli mülteci yaşıyor.  Bu nüfus yoğunluğu yük olarak görmek yerine de ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılarak yeni iş ortaklıkları, yeni pazarlara etkisi, istihdama katkısı gibi konularda projeler geliştiriliyor. Ticaret Odası kayıtlarına göre bin 300 olan ancak toplam sayıları 2 bini bulan Suriyeli işletmeler Gaziantep'e değer katıyor.  Bunu gazetemizde sık sık yaptığımız Suriyeli yatırımcı haberlerinden bizde çok net görüyoruz. Suriyelilerin Gaziantep'te yatırım yapmaktan çok mutlular olduklarını rahatlıkla belirtebiliriz. Bu konuda da Gaziantep’in bir çok ilin aksine önemli bir başarı sergilediği ortada.

Gaziantep'teki oda, borsa ve ihracatçı birliklerindeki kan değişimi de bu hareketi sağladı sanırım. İlde Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası başkanları değişti. Yeni başkanlar yeni projeleriyle ilde önemli işlere imza atmak için harekete geçmiş durumda.  Diğer tarafta kentteki İpekyolu Kalkınma Ajansından, KOSGEB İl Müdürlüğüne, İl Ticaret Müdürlüğünden, Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Gaziantep Üniversitesi'nden Hasan Kalyoncu Üniversite ve Sanko Üniversitesi’ne kadar şu sıralar önemli etkinlikler, programlar ve icraatlar gerçekleştiriliyor.

Kısaca Gaziantep’te işler nasıl sorusuna verilen cevap genelde “Gaziantep’te işler tıkırında” oluyor. Çünkü Gazianteplilerin kendi kendini motive etme özelliği var.  Bu özelliği de çoğu zaman başarıyı getiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024