Gaziantep’te kadın girişimci sayısı artırılmalı

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’te kadınların iş gücüne katılım oranına baktığımızda kente yakışır bir tablo çıkmıyor karşımıza. Gaziantep iş hayatında kadınlar daha çok hizmet sektöründe yer alıyor. İmalat sanayinde ise bir elin parmağını geçmeyecek kadar kadın patron ve yönetici olduğunu söyleyebiliriz. 

TEPAV’ın 81 il için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesinde Gaziantep ile ilgili dikkatimi çeken birkaç göstergeyi paylaşmak istiyorum. Büyükşehirlere bakıldığında okuma yazma bilmeyen kadın oranının en yüksek olduğu ilk üç il arasında Gaziantep’in Diyarbakır ve Erzurum’dan sonra üçüncü olduğunu görüyoruz. Yine büyükşehirlere bakıldığında erken doğurganlıkta Kayseri’den sonra ikinci sırada Gaziantep yer alıyor. Güzel bir gösterge ise kadınların erkeklerden daha fazla gelir elde ettiği kentlerin ilk sırasında Gaziantep var. 

Bu konuda konuştuğumuz TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, yerel yönetimlerin, STK’ların kadın girişimci sayısını artırmak için önemli projelere odaklandığını ancak Gaziantep için bu çabaların yeterli olmadığını belirterek, bu yöndeki projelerin daha da artırılması için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor. 

Akkaya’nın kendi hikâyesi de kadın girişimciliğinde önemli bir rol model olduğunu gösteriyor. 

Akkaya, emekli olunca Gaziantep’in ilk organizasyon şirketini kuruyor sonrasında fuarcılığa yöneliyor ve halen bu işte başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Geçen dönem TOBB seçimlerinde Gaziantep Ticaret Odası’nın 111 yılda seçilen ilk kadın meclis üyesi olarak görev yaptı. Gaziantep Turizm Derneği Başkanlığı görevini de sürdürüyor. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanın bir kadın olması da Gaziantep adına bir övgü kaynağı. Başkan Fatma Şahin herhalde kentteki başarılı kadın modelinin en iyi temsilcisi. İş hayatında aklıma gelenleri şöyle bir düşündüğümde, Serpil Karuserci, Perihan Çöçelli, Dilek Kaleoğlu, Fatma Uskaner, Ferhan Sağım, Demet Doğdu, Ayşe Tohumcu, Filiz Evran, Burcu Yağcı Atlı, Alev Özpolat, Şule Erdem, Aynur Melekoğlu, Eda Çoşan, Canan Yüceler, Ülkü Güngür, Duygu Bilici, Duygu Akınal Salıcı, Ayşen Ahi, Ayşenur Yılmazer gibi isimler öne çıkıyor. 

Ülke için önemli bir yere sahip Gaziantep’in kadınların iş hayatında temsili konusunda da örnek olmasını diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024