Gaziantep’te yeni büyüme hikâyesi şirket evlilikleri üzerine yazılabilir mi?

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Piyasalar keyifsiz mi keyifsiz şu sıralar. Felaket senaryoları yazıla dursun ben bugünkü yazımda içinize su serpecek bazı gelişmeleri aktarmak istiyorum. Gaziantep'e yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisinin olmayışı konusu hep konuştuğumuz konular arasında. Tabi bunun pek çok sebebi var, başta devletin “kendi başının çaresine her türlü koşulda bakarlar” denilerek teşvik uygulamalarının dışında bırakılması var. Tabii başka sebeplerde var.

Sürekli Gaziantep'in yeni hikâyeye/hikayelere ihtiyacı var diyorum ya. Sanki yeni dönem hikâyesini şirket evlilikleri üzerine kuracak gibi sinyaller alıyorum. Marka olan, olma yönünde ilerleyen, katma değerli ürün üreten, kurumsallaşma yapısıyla gelecek vaat eden Gaziantepli firmalar özellikle yurtdışı yatırımcıların merceğine girmiş durumda. Şimdilik Gaziantep'in bilinen isimlerine yönelik bu yöndeki eğilim önümüzdeki dönemlerde KOBİ'lere kadar uzanacağını düşünüyorum.

Gaziantep’in büyümesine katkı sunan lider kuruluşu Sanko Holding'in şirketleri yabancıların uzun zamandır ilgisini çekiyor. Sanko Holding, bugün tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makinaları, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriyor. Çimento sektöründe faaliyetlerini, Çimko, Bartın Çimento ve Lafarge Ereğli Çimento başta olmak üzere 5 firması ile sürdüren Sanko, sektörünün en önemli oyuncuları arasında. Sanko’nun çimento konusundaki tecrübesini ve gücünü gören Tayvanlı Taiwan Cement Corporation şirketi, Avrupa'ya yönelik hedefleri için Sanko yetkilileri ile temasa geçti. Sanko'nun pazardaki payını bilen dev şirketle görüşmeler son aşamaya gelmiş durumda.
Diğer tarafta Piyale Makarna üretim tesislerini bünyesine katmasıyla Türkiye'nin en fazla üretim ve ihracatını yapan dünyanın en büyük ikinci makarna üreticisi olan Oba'da yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi çoktan başardı. Bahreynli iki güçlü banka, Oba'nın yüzde 50'sine ortak olmak için girişimlerini tamamladı.

Bir diğer yabancı ortaklı şirketimizde Tiryaki Agro. Tiryaki Agro, yabancı ortakları Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Nemir Kırdar'ın sahibi olduğu Ortadoğu'nun en büyük portföy yatırım fonu Investcorp ile de uzun zamandır tarım alanındaki yatırımlarını büyütüyor.

Gaziantepli çok sayıda şirketin; şirket ortaklıkları, evlilikleri konusunda önemli teklifler aldıklarını ve değerlendirme aşamasında oldukları da edindiğim bilgiler arasında.
Son olarak gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firma yetkilimizden Çin’e yönelik uzun zamanlı bir iş gezisinde Çinli çok fazla yatırımcının Gaziantep'te yatırım yapmak ve ortaklık kurmak için önümüzdeki günlerde kentte çeşitli temaslarda bulunacaklarını öğrendim.

Bu arada Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan başta olmak üzere yurtdışındaki Suriyeli çoğu yatırımcının Türkiye'ye gelmek için fırsat kolluyor olduğuna da değinmek lazım. Gaziantep'te çok sayıda Suriye ortaklı şirket mevcut. Başka illerin aksine Gaziantep, Suriyeli mülteci konusunu avantaja, ekonomik değere dönüştürme başarısıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle Gaziantepli yatırımcılar ve yetkililer yurtdışında yaşayan Suriyeli yatırımcıların Türkiye’ye gelme isteklerine cevap vermek için çeşitli temaslarda bulunuyorlar.

Yeni dünya düzeninde şirketlerin bölünerek, küçülerek, yahut “küçük olsun benim olsun” diyerek bir yere gidilemeyeceği ortada. Ülkemizin daha da büyümesinin önündeki en büyük engellerden birisi bu konular.

Gaziantepliler yeni hikâyesini şirket evlilikleri konusunda neden yazmasın ki. Bu konuda güzel örnekler çıkmaya da başlamış durumda. Kent yatırımcıları ve yetkilileri de istekli. Geçmişte ortaya koydukları başarı hikâyeleri ile ülkeye örnek model olan Gaziantep, neden bu konuda da yeni bir hikâye yazmasın…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024