Hıvatlar çok şaşırdı: G.Saray’ın başında ikinci Hırvat

Suat TAŞPINAR
Suat TAŞPINAR AVRUPA'NIN DOĞUSU suat.taspinar@dunya.com

ZAGREB- Futbol dünyası tuhaf. 37 yaşındaki Gökdeniz Karadeniz Rusya’da, Tataristan’ın Kazan takımında hala kaptan olarak sahaya çıkıyor, son hazırlık maçında bir gol ve iki asistle “Benden daha geçmedi” diyor. Türkiye’de futbol denince tek “odak” Avrupa olduğu için memlekette haber bile olmuyor! Aynı gün 38 yaşındaki “çaylak hoca” İgor Tudor, Galatasaray’a teknik direktör oluyor! Bu yaşta bu kariyer, Hırvatistan spor basınına bakılırsa, “piyangodan çıkan büyük ikramiye” demek. Medya atamayı, “sansasyonel haber” diye sunuyor.

Bir zamanlar Juventus’un efsane kadrosunun değişmez ismi olan İgor Tudor’ın Karabük’ten İstanbul’a "dikey geçişi” Hırvatistan’da büyük yankı yarattı. Medyadaki ve kamuoyundaki havayı, ancak Fatih Terim’in Milan’ın başına geçtiği günle kıyaslamak mümkün. Her yerde birinci haber oldu, her yerde konuşuluyor. Hırvat komşum Davor da sabah “günaydın” demeden, “Ne büyük bir haber! Bizim İgor Galatasaray’a patron olmuş!” dedi. Ama sıkı bir Dinamo Zagreb taraftarı olduğundan, İgor Tudor da “dünya ahret düşman” saydıkları Hajduk Split’li olduğundan biraz dudak bükerek!

Hırvat basınında haberin yankılarına bakarken, bir Galatasaraylı olarak hayli zamandır unuttuğum “muhteşem günleri” de hatıladım ve muazzam övgüleri okurken “Biz neymişiz!” diye gururlandım. Medya, biraz da İgor Tudor’un ne kadar büyük bir voli vurduğunu okurlarına daha iyi anlatabilmek için, “Galatasaray’ın Türkiye’nin en büyük kulübü olduğunu, tarihinde en fazla şampiyonluk, üstüne UEFA ve Süper Kupa kazanan tek Türk takımı olarak açık ara önde olduğunu” istatistiklerle vurguluyor.

Bu arada tarihin tozlu raflarında kalan bazı ayrıntıları da bu vesileyle hatırlatıyorlar. Örneğin İgor Tudor’un Galatasaray’ın başına geçen ikinci Hırvat olduğunu. Tomislav İviç’in (1933-2011) bu şerefe ulaşan ilk Hırvat olduğunu… 1983-84’te sarı-kırmızılıların başında olan İviç’in daha sonra 1995’te kısa süren bir de Fenerbahçe macerası var.

Hırvat gazeteciler, İgor Tudor’u bir de 1997-98’de Fenerbahçe’nin başında olan Avusturya doğumlu, Hırvat kökenli Otto Bariç’e sormuşlar. 83 yaşında emekliliğin keyfini süren Bariç, haberi “sürpriz” diye nitelemiş. “Tebrikler Tudor! Bu, büyük, çok büyük bir onur. Galatasaray’a hoca olmak muazzam bir başarı. Galatasaray ya da Fenerbahçe’ye hoca olmak, Almanya’da Bayern Münich’in başına geçmeye benzer. Galatasaray Türkiye’de taraftarların yüzde 40’ına sahip. Bence kulübün yöneticileri Tudor için karar vermeden önce efsane hocaları Fatih Terim’e de danışmışlardır” diyor.

Velhasıl, İgor Tudor’un “önlenemez yükselişi” Türkiye kadar Hırvatistan’da da büyük yankı buldu. “Büyük futbolcu” ama “çaylak hoca” olarak neyi başarabileceğini buradaki ahali de dikkatle izleyecek. Slaven Bilic ve Robert Prosinecki’den sonra Hırvatların bizim ligden yolu geçen “genç hocaları” Türkiye’yi Hırvatların “ilgi alanı” yapmaya devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar