İhracatta en güçlü 6. iliz ancak

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’in 11 aylık ihracat rakamları açıklandı; 6 milyar 25 milyon 305 bin dolar. Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde Gaziantep’ten 5 milyar 893 milyon 315 bin dolarlık ihracat yapıldı, bu yıl ise aynı dönemde yüzde 2,2 oranında artış sağlandı. Bu rakamla Gaziantep, ülkenin en çok ihracat yapan 6. il konumunu korudu. Ay bazında bakıp Kasım aylarını değerlendirdiğimizde ise 1,7 gerileme olduğunu görüyoruz. 

Bu rakamlar bize ne anlatıyor derseniz geçen yıl gerçekleştirilen 6.5 milyar dolarlık ihracat rakamını geçeriz ancak Gaziantep’in bu yıl belirlediği 7 milyar dolarlık ihracat hedefinde biraz zorlanabiliriz.  
Kötü bir sonuç mu bu, derseniz, kesinlikle hayır. Çünkü Gaziantep geçen yılın üzerine çıkıyor ve bu önemli bir başarı. Bunu yapan kaç tane kent var. Konuyla ilgili il yetkililerinden de değerlendirme geldi. 

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, olumsuz bölgesel koşulların varlığını koruduğu için ihracat rakamlarında istenilen performansın yakalanamadığını belirtirken, Türkiye’nin çevresindeki belirsizliklerin, ekonomi üzerinde baskı unsuru olmaya devam ettiğine ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de beklenen büyümenin yakalanamadığına işaret ediyor. Konukoğlu, ihracatçının rekabet gücünü artırarak, yeni pazarlara açılmasının kolaylaştırılması gerektiğini çünkü ülke ekonomisinin sürdürülebilir ve istikrarlı büyümesinin yolunun ihracattan geçtiğinin altını çiziyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise ekonominin umutsuzluğu sevmediğini vurguluyor. Gaziantep ihracatında yaşanan dalgalanmaların en önemli nedeninin bölgede yaşanan gerginliğin ekonomik yansımaları olduğunu belirtiyor Bartık, ve önümüzdeki süreçte Rusya başta olmak üzere yeni pazarlarla partnerlik yapmanın ihracata olumlu katkı sağlayacağı kanaatinde. 

180’e yakın ülkeye ihracat yapan Gaziantep, her dönem yaptığı ihracatlarla, üretimlerle, yatırımlarla ülkeye moral oldu. Bunu yine bu dönem için de kendine misyon edinmiş durumda. 2015 yılının da çok keyifli bir yıl olmayacağı ortada. Ama Gaziantep krizden fırsat çıkarıp alternatif pazarlar, işler bulur bir şekilde bölgedeki, ülkedeki, dünyadaki olumsuzlukları bertaraf etmeyi başarır. Hedef koymaktan çekinmeyen, ortak akıldan şaşmayan en büyük sermayesi çalışkan insanı olan Gaziantep, ancaklara, amalara rağmen başarıyı yakalayacaktır.      

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024