Irak’ın Gaziantep için önemi büyük

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’ten Irak’a ihracat yapan firma sayısı 942. Son yıllara kadar Irak’ın Gaziantep ihracatındaki payı yüzde 50 iken şu sıralar bu oran yüzde 30’lar civarında. Gaziantep ihracatının yükselişinde Irak’ın hep önemli bir yeri oldu. Gaziantepliler bu pazarın taleplerini iyi bilip buna göre hareket etme esnekliğine sahip. Irak’ta istenmeyen gelişmeler neticesinde son yıllarda hedefl ere ulaşılamıyor. Ama istenilen gibi gitmiyor diye de Gazianteplilerin karalar bağladığı yok. 

Gaziantep Ticaret Odası bu yönde önemli girişimlerde bulunuyor. Öyle ki, iki yıl önce oda, ilk yurtdışı ofisini Erbil’de açma girişiminde bulundu. Gaziantep ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunmak ve üye firmaların özellikle de küçük ve orta ölçekli şirketlerin Irak pazarında yer almalarını sağlamayı amaçlayan ofisin üye sayısı ise 300’ü bulmuş durumda. Oda yetkilileri bu rakamı kısa sürede 500’e çıkarmayı hedefliyor.

Sadece ihracat ilişkileri dışında Gaziantep’te fabrikası olan Iraklılar olduğu gibi, Irak’ta fabrikası olan, üretim yapan çok sayıda da Gaziantepli firma mevcut. Gaziantep Ticaret Odası’nın kayıtlarına göre Gaziantep’te Irak uyruklu 98 firma bulunuyor. 

Bu ofisin iki ülke ilişkilerinde, özellikle KOBİ ölçeğindeki firmalara katkısı görülerek başka ülkelere de ofis açma kararı alınmış. Sırada ambargonun kaldırıldığı önemli bir potansiyeli barındıran İran’ın başkenti Tahran var. Sonrasında yaşanan sorunlara karşılık son dönemlerde ilişkilerin hızla yumuşamaya başladığı Rusya’da ofis açma planı var. 

Irak konusuna dönecek olursak Gaziantepliler için bir güzel haber de Türk Hava Yolları’ndan geldi. Gaziantep’in Türkiye’nin Irak’a en fazla ürün satan şehri olmasından dolayı Gazianteplilerin yıllardır dillendirdiği direkt uçma talebi karşılık bulmuş oldu. Artık Erbil’e uçuşlar yapılıyor. 

Diğer taraftan Iraklı işadamlarının Türkiye’de ticari faaliyetlerde bulunmak üzere girişlerinde vizeye tabi olmaları zaman kaybı yaratıyor. Vize konusunda da önemli bir adım atıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dışişleri Bakanlığı arasında geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen protokolle Iraklı işadamlarına uygulanan vizeler için referans Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) oldu. Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye İhracatçı Meclisi arasında 4 Mayıs 2016’da protokol imzalandı. Bu protokole göre, vize başvuruları TİM ve GAİB referansıyla Dışişleri Bakanlığı ilgili veri bankasına kaydediliyor. Uygun bulunanlar hızlı bir şekilde vizeye dönüştürülüyor. Bu uygulama sadece havayoluyla Türkiye’ye gelecek Iraklı işadamlarını kapsıyor.

Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Muhammed İbrahim, Iraklı tüketicilerin Türk mallarına önem verdiğini bu nedenle Irak’ta yapılacak çalışmalarda gereken desteği vermeye hazır olduklarını söylüyor. Gazianteplilerin Irak pazarındaki gerilemeyi durdurmak için önemli girişimlerde bulunduğu ortada. Umarız bu çabalar hedefe ulaşır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024