İSO 500 listesinde Gaziantepli 20 firma var

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

İstanbul Sanayi Odası (İSO) geleneksel Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'ni geçenlerde açıklandı. Tabii bizler de heyecanla ilk olarak Gaziantepli firmaların durumuna baktık. Kaç firmanın listeye girdiğine baktığımızda 20 firma olduğunu gördük. Geçen yıl listeye giren Gaziantepli firma sayısı 24 idi, bu nedenle biraz üzüldük doğrusu. Çünkü Gaziantep'te alışkın olunan durum genelde varolan başarıyı artırmak.

Listede yer alan firmaların durumunu değerlendirdiğimizde şunları söyleyebiliriz. Bu yıl listeye ikinci 500 listesinden dahil olan Işık Ahşap 441. sırada yer aldı. Işık Ahşap son yıllarda bir çok alanda adından sıkça bahsettirir oldu, bu nedenle özellikle tebrik edilmesi gerekiyor. Geçen yıla göre sıralamasını yükselten firmalar; Gülsan Sentetik, Naksan Plastik, Köksan Pet, Merinos Halı, Süper Film, Oba Makarna, Melike Tekstil, Şireci Tekstil, Mutlu Makarnacılık, Kartal Halı, Nadir Tekstil. Sıralamada düşenler; Sanko Tekstil İşletmeleri, Şölen Çikolata, Çimko Çimento, Gürteks İplik, Beşler Makarna, Royal Halı, Kadooğlu Yağ. Geçen yıl listede olup bu yıl olmayan firmalar ise Tiryaki Agro, Lidersan, Sayınlar ve Sanko Enerji. Listede 350. sırasını korumayı başaran firma ise Selçuk İplik oldu.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu konuyu değerlendirirken firma sayısındaki düşüşten dolayı üzgün olduklarını bildirdi. Gaziantep'in, Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir sanayi, üretim ve ihracat üssü olduğunu söyleyen Konukoğlu son yıllarda çok daha fazla üreten, çok daha fazla katma değer yaratan, çok daha fazla ihracat yapan ve istihdam sağlayan bir şehir konumuna geldiklerini ancak iş dünyası açısından, 2014 yılının ulusal ve uluslararası ölçekte dalgalı ve zor geçtiğini ifade etti. Konukoğlu, Gaziantepli firmaların önümüzdeki yıllarda daha iyi performans göstereceklerine ve daha üst sıralara yükseleceklerine inandığını belirtti.

Gaziantep bu yıl açıklanan listede istediği performansı sergileyememiş olsa da 20 firmasıyla Anadolu'da İzmir, Kocaeli ve Bursa'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda mutlaka istediği başarıyı elde edecektir diye düşünüyorum. Çünkü Gaziantepliler başarıyla beslenen insanların kentidir.
Son söz listede yer alan tüm firmaları tebrik ederek başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024