“İsot” u bal eylediler, yetmedi festivalini yaptılar

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa’nın tanıtımı için önemli bir hamle yaptı. Tescilli ürünleri olan “isot” için büyük bir festival organize etti. Sıkı bir hazırlık dönemi geçiren yetkililer URFES İsot Festivali’nin isminden, tanıtımda kullanılacak tüm detaylara kadar halkı da içine alan bir çalışma yürüttüler. Özellikle sosyal medyayı çok iyi kullandılar. Siyasi camiadan, sanat camiasına kadar çok sayıda kişiyi bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi elindeki biber sepetiyle ziyaret ederek, festivale davet etti. 

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ´İsot Yarışması´nı bu yıl URFES İsot Festivali kapsamında devam ettirdiler. Gurme Ayhan Sicimoğulu, Hasan Fehmi Hayırlı, Halil Balıkçıoğlu, Reşit Pehlivan, Ayşe Açanal, İsmail Dörtkardeş, isotların tadına bakarak en iyi isotu belirlemeye çalıştı. 199 kişinin katıldığı isot yarışma Mutfak Müzesinde düzenlendi ve dört isot derece aldı. Kaliteli üretime teşvik amaçlı, dört üreticiye ödüller verildi. Yarışmada renkli görüntüler ortaya çıktı.

İsot için “Mutfaklarımızın süsü, çarşılarımızın rengidir" ifadesini kullanan Başkan Çiftçi, isotun Şanlıurfa’da önemli bir yeri olduğunu, bunun için böyle bir organizasyon yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Program kapsamında kenttin tarihi mekanları arasında yoğun katılımlı bir kortej yürütüşü yapıldı. Binlerce Şanlıurfalıyı bir araya getiren kortejin sonunda Büyükşehir Belediyesinin uzun zamandır restorasyonu ile uğraştığı Barutçu Hanı'nın açılışı yapıldı. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bu açılışın önemini Başkan Çiftçi, şu sözlerle anlattı; “3 katlı özelliği ile Türkiye'deki iki handan biri olan ve tarihi bakımdan büyük önemi bulunan Barutçu Hanı'nın restorasyonunu yaparak hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Han’daki program çerçevesinde konser sunan Şanlıurfalı sanatçı Sedat Anar da sevenlerinin büyük ilgisini topladı. Sedat Anar'ın konseri eşliğinde açılışı yapılan 'Tarladan Sofraya İsot Serüveni' adlı fotoğraf sergisi de davetlilerin beğenisine sunuldu.

URFES İsot Festivali kapsamında da “İsot Sofrası” kurularak yöresel yemeklerin sergilendiği isot sofrasında Şanlıurfa mutfağına ait 37 çeşit yemek sergilendi. Semsek, borani, ağzı açık, ağzı yumuk, kelle, tirit ile birçok tatlı çeşidinin sergilendiği yemek programında hazırlanan yemekler katılımcıların beğenisine sunuldu. Ayrıca Urfa denilince akla gelen çiğ köfte için de bir yarışma düzenlendi ve birbirinden lezzetli çiğ köfteler derece kazanmak için emek verenlerini terletti.

Ferhat Göçer gibi ünlü çok sayıda Urfalı sanatçıda memleketlerinin tanıtımına sahip çıkarak etkinlikteki yerlerini alarak hem hemşerilerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin kulaklarının pasını sildi.

Bu yıl ilki düzenlenen URFES İsot Festivali herkesten tam not almışa benziyor. “İsot” u bal eyleyip, festivalini yapmaya kalkan başta Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi ve ekibini tebrik ediyoruz. Bu etkinlik Şanlıurfa’nın tanıtımı için çok önemli bir adım oldu. Geleneksel hale geleceği belli olan bu organizasyonun farklı şekillerde devam etmesinin de gerekliliğini net olarak görülüyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024