Jeotermal enerjinin önemini Türkiye’ye anlatan adam

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Kimden mi bahsediyorum, Türkiye’nin ilk jeotermal enerji santralini kuran Muharrem Balat’tan. Geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret ettik. Balat, MB Holding’in 1.5 yıl önce yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu oğlu Orkun Balat’a devrederek onursal başkan olarak biraz kafa dinleyeceğini söylemişti. Ancak emekliliğin, köşeye çekilmenin kendisine göre olmadığını fark etmiş,  holding merkezinin olduğu Gaziantep’e pek gelmese de şirketlerinin hem yurtiçi hem de yurtdışı işleriyle ilgilenmiş. 

Ama artık Gaziantep’te de daha fazla görecekmişiz kendisini. Aynı zamanda Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı olan Balat, sohbetimizde ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zengin olmasını ama bunu yeteri kadar değerlendiremediğimize dikkat çekti. Muharrem Balat, jeotermal enerji kaynaklarını “Anadolu’nun göğsüne asılmış pırlantalar” olarak değerlendiriyor. 

Kendisinin bu işe başladığında etrafında kimsenin kendisine inanmadığını, desteklemediğini,  bankaların da kredi vermek istemediğini anlattı. Ama jeotermal enerji işine olan inancı nedeniyle tüm olumsuzlukları bir kenara bırakarak 2000 li yılların başında Aydın’da Dora adındaki ilk kuyularını açtıklarını ve ilk ürettiği elektriği de Gaziantep’teki işletmelerinde kullandıklarını aktarıyor Balat. Bu arada Dora ismi Balat’ın gözde torunun adı. Aydın’da üretilen elektrik Gaziantep’te nasıl kullanılıyor. Bu konunun hikâyesi de uzun ama ülkede ilk olunca anlatmakta, kabul ettirmekte zor ama Balat hepsini aşmış. Şimdilerde Dora’ların sayıları 5 kadar çıktı. Muharrem Balat’ın girişiminden sonra ülkede bu işe çok hevesli çıktı.  Balat, ”Çıktı çıkmasına da işi bilmeyenler işe girince jeotermal kaynaklara zarar verildi” diyor.

Balat’ın Türkiye’deki jeotermal konusundaki girişimlerini yabancı yatırımcılarda yakından incelemiş ve ilk teklif Hırvatistan’dan gelmiş. Hırvatistan’ın ilk jeotermal tesisini MB Holding, faaliyete geçirdi ve bir aydır sorunsuz bir şekilde üretim devam ediyormuş. Başka ülkelerden de teklif geldiğine dair bilgi veren Balat, değerlendirme aşamasında olduklarını söyledi.  

Sohbette konusu geçmedi ama Aydın’da sadece jeotermal enerji ile elektrik üretilmiyor MB Holding, Sultan Sera firmasıyla da  çevre dostu jeotermal enerjiyi tarım alanında modern seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Sultan Sera, Türkiye’nin en modern seralarından biri. Burada jeotermal enerji ile üretilen domateslerin yarısı Hollanda’ya ihraç ediyor diğer yarısını ise Türkiye pazarına veriliyor.

51 yıllık geçmişe sahip MB Holding bugün, inşaattan seracılığa, perlitten medikal tekstile, jeotermal enerjiden turizme kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. 79 yaşındaki Balat’ın her firmasına dair gelecek hedeflerini ve ülke ekonomisine katkı sunacak projelerini dinlerken gözleri ışıl ışıl ve heyecan dolu. Bu enerjiyi ve iş aşkını görüp de hayran olmamak elde değil. Yeni nesle Muharrem Balat gibi örnekleri sık sık anlatmakta fayda var. 

Son söz; nice sağlıklı, başarılı yıllara Muharrem Balat…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024