Kalkınma Bankası, borsada ilk 20’yi zorluyor

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Yeniden yapılandırılan Türkiye Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul’da piyasa değeri ligini zorluyor. Bankanın piyasa değeri 10 ayda 2.7 milyar liradan 12.2 milyar liraya fırladı.

Türkiye Kalkınma Bankası, yeniden yapılandırılıyor. Uzun vadeli yatırımların finansmanında etkin rol üstelenecek olan banka, yeni dönemde yatırım bankası olarak şekillendirilecek. Bankanın imalat sanayinde yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesinde önemli bir kamu ajanı olmasının hedefl endiği kanun teklifi önceki gün TBMM’de kabul edildi. Bankanın yeni ismi ise “Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi” olarak açıklandı. Banka, kalkınma planı, programı ve stratejik planlar doğrultusunda kaynağı tahsis edilmek suretiyle görevlendirilebilecek.

Öte yandan, banka bünyesinde özel sermaye yatırımlarının artırılması ve yüksek teknoloji yatırımları için alternatif finansman imkanları sağlanması için “Kalkınma Fonu” da kurulacak. Yeni Ekonomik Programı’nda da yer alan bankanın yeniden yapılandırılması süreci Borsa İstanbul’daki hisse senetlerine de yansıdı. Söz konusu hisse senetlerinin piyasada değeri yüzde 300’ün üzerinde değer kazandı. Kamu bankalarını solladı Halka açıklık oranı ‘yüzde 1’in altında bulunan Kalkınma Bankası hisseleri, 2017 yılı sonunda 2 milyar 770 milyon lira olan piyasa değeri, dün öğle saatleri itibariyle 12 milyar 220 milyon liraya kadar çıktı. Şirketin piyasada değeri 10 ayda yüzde 341 değer kazanırken, hisse senetleri de yüzde 360’ın üzerinde primlendi. 2017 yılı sonunda piyasa değeri sıralamasında 56. olan şirket hisseleri dün itibariyle 21. sıraya yükseldi. Böylece Koç Holding, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Aselsan gibi devlerin bulunduğu ilk 20 sıralamasını yeniden yapılandırılan Türkiye Kalkınma Bankası zorluyor. Bu arada Türkiye Kalkınma Bankası, piyasada değerinde Vakıfl ar Bankası ile Halk Bankası’nı da sollamış görünüyor. Vakıfl ar Bankası’nın 2017 sonunda 16.9 milyar lira piyasa değeri dün itibariyle yüzde 50 düşerek 8.3 milyar liraya, Halk Bankası’nın ise 13.4 milyar lira olan piyasada değeri yüzde 43 düşerek 7.5 milyar liraya düştü. Böylece Türkiye Kalkınma Bankası, kamu bankaları arasında en üksek piyasa değerine sahip banka durumuna da yükseldi.

Bankacılık hisseleri için kötü yıl

Bu arada 2018 yılı başından itibarenbankacılık sektörü hisselerinden Denizbank ve ICBC Turkey haricinde bütün bankaların piyasa değeri ve hisselerinde düşüş yaşandı. Bankaların piyasa değerleri yüzde 10 ila yüzde 44 aralığında bir kayba uğradı.

Emlak Katılım Bankası, 2019’da faaliyete geçecek

Tasfiye halindeyken yeniden yapılandırılan Emlak Bankası, “Türkiye Emlak Katılım Bankası” olarak yeni yılda faaliyete başlayacak. Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışan olan bankanın 2019’da yeni yönetim ile sahne alması bekleniyor. Banka, ithal ikameli proje finansmanında (müşareke, mudarebe şeklinde), yeni sanayi alanları açısından, arazi birleştirilmelerinde, dışa dönük satınımı sağlayacak çiftlik arazileri oluşumunda, özellikle kıymetli taşların yapımı ve satımında hizmet verecek. Merkezi İstanbul’da olacak bankanın yeni unvanı “Türkiye Emlak Katılım Bankası Anonim Şirketi” kısa adıyla “Emlak Bank” olarak belirlendi.

Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın olan Emlak Katılım Bankası’nın genel müdürlüğüne Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Deniz Aksu atandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu Aksu, 17 yıl Pamukbank, Citibank ve HSBC’de çalıştı. 2012 yılında Albaraka Türk Katılım Bankası ailesine katılan Aksu, Kurumsal Pazarlama biriminde Birim Müdürü olarak beş yıl görev yaptıktan sonra 2017 yılında Kredi Riskinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar