‘Kartlar yeniden dağıtılacak’

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Danışmanlık şirketi Odin Financial Advisors Direktörü Berk Şener’e göre sigorta sektöründe kartlar yeniden dağıtılacak. “Zorunlu trafik ve kaskoda kârlılık düştüğü için sektörde alternatif çözümler yaratılması gerekiyor” diyen Şener, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sigortacılıkta yeniden hareketlenme olabileceğini düşünüyorum. Mevcut oyuncular konsolide olabilir veya daha önce Türkiye’ye girmemiş egzotik yatırımcılar gelebilir. Farklı bir enstrüman sunabilecek, veriye dayalı; online satışı güçlü sigorta şirketleri pazara girebilir.”

2006’dan beri 4 milyar dolarlık 30 işleme aracılık eden şirketin Direktörü Berk Şener ile Türkiye’de birleşme ve satın almaları konuştuk. Şener şöyle konuştu: “Geçen sene 10 milyar dolarlık işlem oldu. Bu sene de (Doğan Holding ve olası Denizbank işlemi hariç) aynı rakamı bekliyorum. Çünkü, geçen sene nasıl bir ortam varsa bu sene de çok benzeri var.” Şirket olarak 5 işleme aracılık yapmayı hedeflediklerini de kaydeden Şener, “Toplamı 300 milyon dolarlık, ortalama 50 milyon dolarlık işlemler yapacağız. Yurtdışında da satın alma konusunda Türk şirketlerini temsil ediyoruz. Bu yıl böyle bir işleme aracılık yapabiliriz. Özellikle, Hollanda, Belçika, Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkeler radarımızda” dedi.

Ambalaj ve tarım makinesi

Teknolojideki işlemlerin bu sene de devam edeceğini, ambalaj ve tarım makinelerinde ise hızlanma olacağını tahmin eden Şener sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambalajın kendi hikayesi var. Çok kaliteli ve iyi hizmetler veren şirketler bulunuyor. Türkiye’de görüşmekte olduğumuz; ideal yabancı ortaklık yapılacak ambalaj şirketleri var. Halen faaliyet gösteren dünya oyuncularının, Türkiye’de olmayan yabancı yatırımcı ve özel sermaye fonlarının ilgisi var. Yabancı yatırımcı bu sektörden ‘rahat çıkış’ yapabileceğini düşünüyor.” Tarım makineleriyle ilgili de konuşan ve ithal ürünlerdeki yüksek verginin yerli üreticileri güçlü hale getirdiğini belirten Şener, “Bu yabancı yatırımcının ortaklık yapması açısından olumlu. Bu düzenleme tarım makinaları açısından bir fırsat” yorumunu yaptı. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de çıktığına ilişkin haberler üzerine Şener şunları söyledi: “Dünyada pembe bir tablo çizen ekonomi veya siyasi portre kalmadı artık. O yüzden bunların etkisinin azaldığını düşünüyorum. İşlemlerimize baktığımızda bunu görebiliyoruz. 15 Temmuz sonrası negatif görüş olmadı. Çünkü bu insanlar, yaptıkları yatırımlarında getirilerine, büyüme oranlarına, kârlılığa bakıyorlar.”

Yurtdışına odaklanmalı

Türk şirketlerinin artık yurtdışına odaklanmaları gerektiğini ifade eden Şener, “Bu otomotiv yan sanayinde, ambalajda, hatta aracı kurum sektöründe bile olabilir. Çünkü Türkiye’de ciddi bir sermaye piyasası know how’ı var. Balkan ülkelerine, Türkiye’nin doğu ve güneyine değer katabilirler” diye konuştu. Özel sermaye fonlarının halka arz yoluyla yatırım yaptıkları şirketlerden çıkış yapmalarının önemli olduğunu da söyleyen Şener, “Halka arzlar bu özel sermaye fonları için çok daha uygun. Bu trendin sürmesini bekliyorum” dedi. Ayrıca her yerde zincir marketlerin yükselişe geçtiğini kaydeden Şener, “Anadolu’daki yerel zincirler, aynı isim altına altında toplanabilirlerse daha güçlü olabilirler. Bu anlamda yerel marketler bir noktada güçlü markalara direnemeyecek ve birleşmeye gidecekler diye tahmin ediyorum” dedi.

Hindistan yeni pazar

21’inci yüzyılla beraber şirket satın alma ve birleşmelerinin birincil trend haline geldiğini hatırlatan Berk Şener, şu noktalara dikkat çekti: “O kadar çok artıyor ki, Türkiye’nin bundan izole olması mümkün değil. Bu nedenle inişler çıkışlar olsa da bu artmaya devam edecek. Yeni pazar ise Hindistan. Bu ülkeyle ilgili çok fazla şey yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü aynı dili konuşabildiğimiz; siyasi ve ekonomik iniş çıkışlara aşinalar. Önümüzdeki 3 yılda Hindistan’dan daha fazla kaynak gelebileceğini düşünüyorum. Asya pazarı gerçekten dikkat çekici. Hindistan, Singapur gibi geliştirmemiz gereken ülkeler var.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar