Kartta onaya esneklik yolda!

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) sistemsel geçiş ve yıl sonu yoğunluğu nedeniyle bankalara, kartta online alışveriş için bir esneklik sağlaması bekleniyor.

Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgiye göre, kartı ödemeler sektörü, geçiş için gerekli hazırlıkları tamamladı. Fakat 31 Aralık'ın tam yıl sonuna denk gelmesi nedeniyle sistemlerde hiçbir aksaklık yaşanmaması için hem bankalara hem vatandaşa bir kaç günlük esneklik sağlamayı değerlendirdiği belirtiliyor. Hatta, Petrol Ofisi'nin hayata geçirdiği 'öde geç' sistemine yönelik de bir muafiyet gelebileceği ifade ediliyor. Bir bankacı, "Öde geç' sisteminde sanal Pos alt yapısı kullanılıyor. Bu kapsamda e-ticarete onay vermeyen kartların da bu sistemi kullanabilmesi konusunda muafiyet tanınabileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

Vatandaşın dolandırıcılar tarafından kandırılmasının önüne geçmek için uygulamaya alınacak olan kredi kartında internet işlemine onay verilmesinde son hafta! BDDK tarafından alınan karar doğrultusunda kredi kartlarının internette kullanımı 31 Aralık'ta müşteri onayına bağlanacak. Müşteri istemedikçe kredi kartları online alışverişe kapalı olarak üretilecek. Kredi kartıyla online alışverişe "onay" şartı getiren ve daha önce 17 Ağustos'ta başlayacağı açıklanan uygulama, gelen talepler doğrultusunda, 1 Ocak 2018'e ertelenmişti. İnternet alışverişi yapmayan kart kullanıcılarının, dolandırıcıların açık hedefi olmasını önlemeyi amaçlayan düzenleme, kredi kartları ve banka kartlarının yanlış ve bilgisiz kullanımını da önlenmeyi hedefliyor. Bankasına onay vermeyen kart sahipleri bankalarına bildirimde bulunmadığı takdirde online alışveriş yapamayacak.

Öte yandan, bu düzenlemeden geçmişte yapılan online alışverişler de etkilenecek. Örneğin, Apple Store'den aylık, yıllık ödeme talimatıyla satın aldığınız veya Dropbox gibi düzenli olarak kullandığınız uygulamalar da kapsam içerisinde. Karışıklığa neden olmaması için bir açıklama getirelim; kartlar ile verilen otomatik ödeme talimatları kapsam dışında. Örneğin: sigorta, BES, eğitim, aidat gibi hizmet alımlarınız için kartınızdan verdiğiniz talimatlar etkilenmeyecek.

Apple Store alışverişlerinizi gözden geçirin!

Online işlemlerde bir başka uyarı da KPMG Türkiye Şirket Ortağı Av. Onur Küçük'ten geldi. Küçük, düzenlemenin sadece bu tarihten sonra gerçekleştirilecek online alışverişi değil geçmişte satın alınmış ve ödemesi düzenli olarak kredi kartından yapılan sanal alışverişlere ilişkin talimatların da etkileyeceği uyarısında bulundu. Küçük, "Söz konusu uygulama online sitelerde alışverişi ve mobil uygulamalardaki satın alımları/ödemeleri de etkileyecek. Kredi kartı ile düzenli ödeme talimatı verilen sanal alışverişleri ve akıllı cihaz ile yapılan uygulama satın alımlarında her ne kadar kredi kartı/banka kartı bilgileri sisteme önceden işlenmiş olsa da, yeni düzenleme ile birlikte bu ödemelerin otomatik olarak aynı şekilde devam edebilmesi için kredi kartlarının/banka kartlarının internet üzerinden kullanıma açılmasına onay verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Eski kartlar da etkilenecek

Küçük, uygulamanın sadece yeni kartları değil geriye dönük olarak eski kartları da kapsayacağını söyledi. Küçük, aktif kullanımda bulunan tüm kredi kartları ile banka kartlarının işleme kapatılacağını, yeni çıkarılacak kartların işleme kapalı olarak tüketiciye gönderileceğini vurguladı.

BDDK'nın kararı ile getirilen onay mekanizmasının ilk aşamada e-ticaret hacmini düşürebileceğini belirten Onur Küçük, kullanıcıların sisteme uyum sağlamasıyla geçiş sürecinin tamamlanacağını ve hacmin yeniden mevcut seviyeye ulaşacağını kaydetti.

24 milyon kredi kartı kullanıcısı var

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan 2017 yılının Kasım ayı verilerine göre Türkiye'de 62 milyon adet kredi kartı, 130 milyon adet banka kartı kullanılıyor. BKM verilerine göre 2017 yılının ilk 11 ayında, internetten yapılan kartlı ödeme tutarı toplam 90,2 milyar lira olarak gerçekleşti. 2017 yılı sonunda yıllık internetten kartlı ödeme tutarının ise 100 milyar TL'ye ulaşması öngörülüyor. Kredi kartı olan kişi sayısı ise 24 milyon. Banka kartı olan kişi sayısı ile ilgili sektörde net bir veri bulunmuyor. Bireysel müşterilere verilmiş ve verilecek tüm banka ve kredi kartları kapsam içinde. Kart sahibinin aksi yönde açık talebinin bulunmadığı durumlarda, bireysel banka kartı ve kredi kartları, yurtiçi ve yurtdışı sitelerden yapılan tüm elektronik ticaret işlemlerine kapatılacak. E-ticaret alışverişleri, mobil uygulama ödemeleri, online film ve müzik gibi abonelik sistemine sahip olan işlemlerde kartlar kullanılmayacak.

Başvuru her kanaldan alınıyor!

Online alışveriş onayı için bankalar hem geleneksel hem alternatif dağıtım kanalları olmak üzere müşterinin kendilerine dokunduğu her noktadan başvuruyu alıyorlar. Kart sahipleri ilgili bankanın mobil veya internet şubesindeki ayarlar kısmından elektronik ticaret işlemine onay verebildiği gibi telefon bankacılığı ile de müşteri talebini karşılayabiliyor. Ayrıca her zaman olduğu gibi, internet ve mobil bankacılık kullanmayan müşteriler için geleneksel şubelerden de işlem tamamlanabiliyor.

Bankalar pratik çözümler bulmalı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, "Bankaların müşterilerini bilgilendirip kredi kartından alışverişe devam edecekleri pratik çözümler sunmaları gerekiyor. İnternetten alışverişe devam etmek isteyen tüm kullanıcılar, bankalarıyla irtibata geçip onay verdiklerinde eskisi gibi alışverişlerini yapabiliyor. Tüketicilerin 31 Aralık'a kadar kartlarını alışverişe açtırmaları gerekiyor. Dünya genelinde onay süreçleri farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Burada baştan işleme kapatmak yerine ödeme sırasında alınacak onay, doğrulama işlemleri gibi yöntemler ile de tüketiciden onay alınabilir. Biz ETİD olarak, kredi kartıyla online alışveriş yapan tüm tüketicilerin işlemlerini güvenli ve kolay yapabilmeleri için atılan tüm adımları destekliyoruz" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar